IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един импресарио се възползва от наплива на бежанци в Швеция

68-годишният бизнесмен е превърнал санаториум за оцелели от концлагери в приют за бегълци от Сирия

15:56 | 12.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Берт Карлсон. <em>Снимка: Wikimedia&nbsp;</em></p>

Берт Карлсон. Снимка: Wikimedia 

Берт Карлсон - поп импресариото, който някога бе лидер на основната анти-имиграционна партия в Швеция, използва най-големия наплив от бежанци в страната от повече от 20 години насам като нова бизнес възможност, пише Bloomberg.

68-годишният бизнесмен е превърнал санаториум, който в миналото е приютявал оцелели от концентрационни лагери през Втората световна война, в приют за хора, бягащи от Сирия и други разкъсвани от войни страни. Карлсон планира да създаде най-малко 20 подобни обекта в цялата страна, основно чрез трансформация на губещи малки градски хотели.

Швеция е една от най-желаните дестинации за бежанците, като страната е приела повече сирийски бежанци от Франция и Великобритания взети заедно. Напливът оказва натиск върху Шведската миграционна агенция, която настанява прииждащите в къмпинзи, пригодени за живеене, на фона на липсата на места за настаняване. Това на свой ред засилва ксенофобските настроения в страната.

"Швеция трябва да може да се грижи за хората, когато те пристигнат тук; иначе не бива да ги приемаме", заявява в интервю Карлсон. Новата му позиция е в пълен контраст с миналото му, когато той се опитваше да държи чужденците извън пределите на родината си. Той бе лидер на вече несъществуващата партия Нова демокрация, която през 1991 г. влезе в парламента с обещанието да се бори с имиграцията.

Карлсон, който е основател на развлекателния парк Skara Sommarland, често се появява в телевизионни предавания и стои зад някои от най-големите местни знаменитости, включително победителката в Евровизия през 1991 г. Карола. Той има и издателски бизнес.

Най-новото му начинание, което е подкрепено от шведските власти, е опит да се подходи прагматично към едно хуманитарно предизвикателство, твърди Карлсон.

Карлсон реинвестира част от печалбата си в хотела си за бежанци, който разполага със здравен център, игрища, фитнес салон и дори осигурява уроци по танци и театрално изкуство. Жителите, които могат да посещават християнска църква или джамия в центъра, могат да ходят на зъболекар, футболни състезания или местния плувен басейн с автобус. Когато неотдавна шведските власти предложиха на 50 от обитателите на центъра да се преместят в свои собствени апартаменти, само двама пожелаха да го сторят.

Според оперативния директор на центъра Карл Емил Ахметбасич ключът се крие в обема. Сумата, която центърът взема от Агенцията по миграция за нощувка на човек в центъра е само 46 долара или половината, изисквана от подобни центрове от властите преди откриването на Stora Ekeberg през 2012 г.

Властите твърдят, че има недостиг на апартаменти за 10 000 души. В момента в Швеция пристигат по 1200 бежанци седмично, като през 2014 г. се очаква общият брой на новодошлите да достигне 60 000 души.

В центъра на Карлсон работят 15 души, повечето имигранти, които познават езиците и културата на обитателите. Освен предстоящите 20 нови центъра още 15 хотела са се свързали с фирмата с интерес към модела.

През септември Швеция обяви, че ще предостави постоянно жителство на всички сирийци, получили бежански статут. През първите 11 месеца на 2013 г. броят на хората, търсещи убежище в скандинавската страна, е скочил с 23% до 48 941 души. От тях 29% са сирийци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Мировойска
преди 10 години
Едновременно вършиш добро и печелиш. Похвално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още