IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на храната: насекоми, риалити кухня и ядливи опаковки

В сравнение с месото и рибата насекомите са много по-устойчив източник на прехрана

12:10 | 23.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Насекомите са хранителни: богати на протеини, бедни на мазнини и холестерол и с по-високо съдържание на калций и желязо.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Насекомите са хранителни: богати на протеини, бедни на мазнини и холестерол и с по-високо съдържание на калций и желязо. Снимка: Ройтерс

На фона на непрекъснатото увеличение на глобалното население и цените на храните, много учени търсят алтернативи на традиционните хранителни продукти, пише Guardian.

2 млрд. души по целия свят, особено в Югоизточна Азия и Африка, редовно ядат насекоми - скакалци, паяци, оси, мравки. На фона на все по-силния недостиг на храна, който се превръща във все по-сериозна заплаха, се правят усилия идеята за ентомофагията или консумацията на насекоми, да се нормализира сред останалите 5 млрд. души. Миналата година Организацията по прехрана и население на ООН публикува списък от над 1900 ядливи видове насекоми. ЕС пък предложи на страните членки 3 млн. долара за изследвания в областта на използването на насекоми в готвенето.

Насекомите като храна

Защо? Защото в сравнение с месото и рибата насекомите са много по-устойчив източник на прехрана. Има ги в изобилие: на всеки човек на Земята се падат по 40 тона насекоми. Освен това те имат по-високо темпо на обработка на храната отколкото най-бързо развиващия се добитък, използван за храна (т.е. за същия обем месо те консумират по-малко ресурс), а освен всичко останало емитират и по-малко парникови газове. Като опция за бърза храна, както ги използват хората в държави като Тайланд, насекомите са далеч за предпочитане пред хамбургерите. Освен това са и хранителни: богати на протеини, бедни на мазнини и холестерол и с по-високо съдържание на калций и желязо.

Така проблемът се свежда единствено до вкуса. Като цяло на насекомите на запад се гледа с отвращение, но това отношение започва да се променя. Благодарение на приключенски настроени ресторанти като Noma в Копенхаген, където се сервират мравки и ферментирали скакалци, и организации като Ento в Лондон, хората започват постепенно да възприемат понятието, че насекомите всъщност може и да с вкусни за ядене.

Ядливи опаковки

Сегашната ни система на хранене е прахосническа в основата си. Според доклад от миналата година почти половината от храната в света се изхвърля. Борбата срещу това роди някои интригуващи решения. За биоинженера Дейвид Едуардс от Харвард решението е просто: опаковката трябва да се изяжда. Едуардс е създал компанията WikiCells, която произвежда ядливи опаковки за плодови сокове, кафе, сладолед и други продукти. Имитирайки формата на плода, опаковката се състои от тънка люспа, която се състои изцяло от естествени хранителни частици, съединени с хранителни йони.

Замяна на храните и екологични хранителни иновации

Една от най-модерните тенденции, която привлича инвеститори в Силициевата долина, е тясно свързана с бъдещите ни хранителни навици. Все повече млади предприемачи, водени от екологични и финансови мотиви, се опитват да заменят ресурсоемките храни като месото със синтентични алтернативи и храни на растителна основа. Основателите на Twitter Ивън Уилямс и Биз стоне им предоставят финансова подкрепа.

Мотивите им са добре основани. На фона на очакванията до 2050 г. световното население да достигне 9 млрд. души и с разпростирането на западните хранителни навици в държави като Китай и Индия се увеличава и нуждата от по-ефективни и екологични начини за производство на богати на протеини храни.

Beyond Meat например произвеждат заместител на пилешкото месо, който според тях е също толкова добър, колкото истинското. Hampton Creek Foods пък работи по заместител на растителна основа на яйчения жълтък, който да бъде използван в мъфини, майонеза и други сосове.

Риалити кухни

Японският компютърен специалист Ю Сузуки и колегите му от университета "Сангьо" в Киото са разработили кухня с качени на тавана камери и прожектори, които дават готварски съвети и инструкции за съставките.  Например, системата може да засече очертанията на риба и да ви помогне да я филетирате, като покаже къде трябва да бъде направен разрез.

Джина Лей от университета във Вашингтон пък работи по система, която използва камери, следящи какво прави готвачът. При грешка системата кара готвача да направи промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още