Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Идеи

Как доброто планиране на времето ни пести над 200 лв. месечно?

Разпишете всички задължителни разходи и се откажете от абонаментите, които използвате слабо, съветват финансисти

Как доброто планиране на времето ни пести над 200 лв. месечно?

Снимка: Pixabay

По-доброто организиране на времето може да спести доста пари, пише в новия материал от рубриката на  „Финанси за нефинансисти“ на УниКредит Булбанк, позовавайки се на материал в Business Insider, посветен на блогъра Ана Дейвис.

Ана е била разхвърляна и хаотична в ежедневието си, докато не е започнала да работи на свободна практика. Тогава се наложило да подреди времето и бюджета си.

Според експертите на банката има начин да се спестят над 200 лв. месечно, вижте как.

Абонаменти

Ако всеки месец подновявате картата си за фитнес, която струва 30 лв., а ходите най-много веднъж, два пъти в месеца, най-добре се откажете от абонамента. Такъв пример може бъде даден и с абонаменти за списания, членски внос и т.н.

Най-често не се отказваме от абонаментни поради липса на време или организираност, но е добре да отделим тези няколко минути. Все пак ще си спестим пари.
 

Средно пестим: 30 лв.

Kарти за отстъпки 

Още по темата

Извадете си карта за отстъпка от супермакетът, в който пазарувате. Средно отстъпката е около 5%. Само с 3 пазарувания от около 50 лв. месечно пести около 7,50 лв. Ако имаме карти за отстъпки и от места, в които пазаруваме (дрогерии, аптеки и т.н) ще пестим още около 2 лв. И тук факторът време е ключов да нямаме подобни карти.
 

Средно пестим: 10 лв.

Разпишете всички задължителни разходи

Това е много полезно и на пръв поглед не пести пари, обаче има добавени ползи. Най-често не го правим от мързел или страх какво ще излезе. Например наемът и сметките са ни около 700 лв., храната още 200 лв., обаче всеки месец олекваме с поне 1100 лв. Както виждаме се появява магическо числото Х, което е равно на сума, която не знаем къде е отишла. Проследявайки тези разходи ще видите, че ежедневното ви капучино не струва малко. Ако добавим и ежедневни обеди с колеги и още няколко дребни навика, ще открием „изчезналата сума“. Така че си заслужава да отделим време  да изготвим примерен бюджет.
 

Средно пестим: 200 лв.

Излизане с приятели

Няма лошо да сме спонтанни, но е още по-добре да отказваме понякога. Ако винаги се съгласяваме да излезем, щом ни се обади приятел, може да имаме немалко непредвидени разходи месечно. Добре е повечето ни уговорки да са планирани. Например, ако знаем, че в края на седмицата ще излизаме на дискотека с приятели, може да избираме по-скромни места за обяд и така да „избием“ част от сумата за нощното излизане. Реално планираните излизания ни излизат с 30 лв. по-малко месечно от непланираните (личен опит).
 

Средно пестим: 30 лв.

Само за месец планиране можем да спестим добра сума пари. Това обаче изисква да отделим време и след това да бъдем стриктни. Ако планираме добре времето и покупките си, вероятно ще открием златната среда, посочват от УниКредит Булбанк. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (2)

1
 
14
 
2
преди 7 месеца
По скоро се говори да се откажем от разходи ,отколкото за планиране на време в тази статия????!!!
Слабо.
1
 
28
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
крийте данъци и ще спестите повече ... и без другото не отиват за това дето ги плащате !

Още от Идеи
Германски стартъп търси следващия Хари Потър