IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означават надписите за срока на годност по етикетите на храните?

Всеки американец изхвърля средностатистически на година храна за 390 долара

14:49 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Какво означават надписите за срока на годност по етикетите на храните?

Американците често таят мрачни подозрения за забравената консерва боб в шкафа, чиито срок на годност отдавна е изтекъл. Ако и вие сте като повечето потребители, вероятно просто изхвърляте продуктите с изтекъл срок на годност. Всъщност обаче има голям шанс много от остарелите хранителни изделия да са напълно годни за консумация, се посочва в нов доклад, според който заради дефектната система за обозначаване на датите на храните всяка години се пилеят тонове напълно годна за консумация храна, пише Businessweek.

Много потребители смятат, че датите, принтирани върху хранителните стоки, са твърд краен срок. На практика обаче те обозначават максимално качество или свежест, а не безопасност, обяснява Дейвид Файкс, вицепрезидент на Food Marketing Institute. "Производителите искат хората да харесат продукта им максимално. След датата на изтичане на срока на годност има период, през който продуктът продължава да е годен за консумация - просто видът и вкусът му няма да са толкова добри", отбелязва той.

Някои от тези продукти се даряват на т. нар. хранителни банки, но много свършват на сметищата. Те са част от храната за общо 390 долара, която всеки американец изхвърля средно годишно, по данните на нов доклад на Harvard Food Law and Policy Clinic и Natural Resources Defense Council.

Според учена от NRDC Дана Гъндърс един от проблемите е, че нито един от традиционните начини за обозначаване на храните всъщност не казва на потребителите кога да изхвърлят даден продукт. Ето и какво означават най-често срещаните обозначения върху хранителните стоки:

• Дата на пакетиране: Това е денят, в който е произведен даден продукт. Може да е полезен в случай на изтегляне на продукта от търговската верига.

• Срок за продажба: Бележка към търговците, която им указва кога да свалят даден продукт от рафтовете на магазините. Продуктите могат да се използват и след тази дата, но магазините обикновено ги изтеглят, тъй като потребителите нямат доверие на подобни изделия. Млякото, например, обикновено е годно за консумация до пет дни след срока за продажба.

• Най-добър до: Това е бележка към потребителите и обикновено е с по-дълъг срок от срока за продажба. Обозначава кога качеството и вкусът започват да се влошават, въпреки че продуктът е годен за консумация и след тази дата. Колко бързо ще се развали даден продукт зависи от това как се съхранява и обработва. Консервираните храни например имат на практика безкраен срок на годност, ако консервата не е увредена, дори и вкусовите им качества да се влошат.

• Годен за замразяване до: Напомняне, че замразяването на продукта може да удължи неговата годност. Млякото например, може да издържи един месец във фризера.

Според Гъндърс потребителите имат нужда от по-ясен език. За трайните стоки например може да се принтира датата на опаковка и фраза като "максимално качество три месеца след датата на пакетиране". Друг вариант е да се препоръча използването на дадено изделие в рамките на определен брой дни след отварянето им. Малотрайните стоки, които могат да причинят вредни последици за здравето, могат да бъдат етикетирани с обозначения като "опасни за употреба" след определена дата. Нещо повече, NRDC настоява крайният срок на продажба, който е важен само за търговците, да бъде скрит или кодиран, така че да не обърква потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още