Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Идеи

Климатичната криза заплашва бъдещето на спорта

Влиянието на спорта може да бъде използвано за радикална промяна в мисленето на обществеността и другите индустрии в посока климатичен неутралитет

Климатичната криза заплашва бъдещето на спорта

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Климатичната криза заплашва самото бъдеще на големите спортни събития по света, докато в същото време световната спортна индустрия не успява да се справи със собствените си парникови емисии, съобщава CNN, позовавайки се на доклад от направено проучване.

В бъдеще почти всички спортове, включително тенис, ръгби, лека атлетика, крикет, футбол и зимни спортове, ще се сблъскат с въздействието на един загряващ се свят, изправен пред горещини, наводнения, пожари и повишаване на морското равнище, показва проучване, публикувано в събота от Rapid Transition Alliance.

Почти една четвърт от футболните стадиони в английската Висша лига могат да пострадат от наводнения през следващите години до 2050 г., докато едно на всеки три голф игрища на Откритото първенство на Великобритания ще бъде застрашено от повишаване на морското равнище, се казва в проучването.

Междувременно зимните олимпийски игри, заедно с другите зимни спортове, ще се сблъскат с все по-големи трудности около провеждането им поради повишаването на температурите. 

Още по темата

Горещините и съшата ще застрашат здравето както на играчите, така и на феновете, екстремните метеорологични условия и повишаването на морското равнище, предизвикани от изменението на климата, ще наводнят стадионите, а покачването на морското равнище ще застраши голф игрищата, предупреждава докладът.

Екстремните метеорологични условия, които са свързани с повишаването на температурите, вече са повлияли на големите спортни събития по света: тайфунът Хагибис причини множество щети в Япония по време на Световното първенство по ръгби през 2019 г., докато в Австралия горските пожари, опустошаващи страната, помрачиха откритото първенство на Австралия по тенис, като Новак Джокович дори призова за отлагане на турнира.

Изследването установява, че спортните лидери в голяма степен не успяват да се справят с кризата или тяхната роля в създаването ѝ.

Авторите на доклада предупреждават, че въглеродните емисии, отделяни от глобалния спорт са еквивалентни на тези на държава с размер на Ангола.

Но въпреки това, от страна на спортната индустрия се забелязва „ужасно неадекватен“ отговор, посочват Rapid Transition Alliance, отбелязвайки, че само „малка част“ от световните лиги, федерации, турнири, клубове и спортни органи са си поставили въглеродни цели, т.е. очертават своите екологични ангажименти или се ангажират с Рамката за действие на ООН за спорт и климат.

Междувременно нефтохимическите компании, авиокомпаниите и производителите на автомобили продължават да бъдат основни рекламодатели и спонсори на спорта.

„Спортът предоставя някои от най-влиятелните модели на подражание на обществото. Ако спортът може да промени начина, по който въздейства, за да действа със скоростта и мащаба, необходими за овладяване на климатичните извънредни условия, ще бъде псоледван и от други“, коментира Андрю Симс, координатор в Rapid Transition Alliance.

Дейвид Голдблатм един от авторите на проучването, споделя, че макар да се правят широкообхватни промени в глобален мащаб за справяне с климатичната криза, спортната индустрия може да предизвика сериозно раздвижване, ако се ангажира с изменението на климата.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
3
 
7
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Така си е 6! Теа ни дишат кислорода начи!
0
 
5
 
6
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
А аз си помислих, че понеже спортистите дишат по учестено и създават повече парникови газове ще ги ...
1
 
4
 
5
преди 8 месеца
Очевидно е, че екоталибаните са същите като ЛГБТИ и Антифа - те могат да бъдат вкарани в пътя само с чепата тояга и бой на убиване. Няма друг начин света да се отърве от тях.
2
 
0
 
4
zelka007 до: Hahoto
преди 8 месеца
и понеже знам че си фен на Грета ... виж един ремикс с нейният глас ... :))) ...

https://www.youtube.com/watch?v=bWvFcR7UtAI
3
 
1
 
3
zelka007 до: Hahoto
преди 8 месеца
:)))

нали си виждал етикетите за рециклиране ... ?! ако не си се занимавал пряко с това поради някаква служебна причина и идея си нямаш какво стои зад това ... тъй ... както накараха всички производители да пишем състав на продуктите по етикетите , да слагаме кое може да се рециклира и как , така в момента тече дискусия за единна методология за етикиране и оценка на продукти и услуги за отпечатък на парникови газове ... има и визия за етикирането ... :))) ... много скоро ще започнеш да го виждаш по етикети на различни стоки . интересното тук е , че тече и оценка за различни услуги и събития , в случаят спортни събития ... :)))

добре дошъл в новият свят ... :)))

Още от