IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клинтън: Жените са ключ към икономическия растеж

През 2028 г. нежният пол се очаква да прави две трети от всички потребителски разходи

10:19 | 17.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center;">
	Хилъри Клинтън е убедена, че жените трябва да получат възможност за по-пълноценно участие в икономиката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хилъри Клинтън е убедена, че жените трябва да получат възможност за по-пълноценно участие в икономиката. Снимка: Ройтерс

"Жените са големият неизползван ресурс, който може да помогне на световната икономика да се възстанови и разшири", заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън в Сан Франциско по време на форум на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

На него САЩ и двадесет страни от Азия и Тихия океан обещаха, че ще се опитат да подобрят условията за участие на жените в икономиката, предаде AP.

За това ще е необходима работата на цяло едно поколение, подчерта Клинтън и изтъкна, че това ще е сериозна трансформация за световната икономика. Въпросът ще се обсъжда и на срещата на АТИС по-късно тази година на Хаваите, в която ще участва и американският президент Барак Обама.

„В някои части на света законите и обичаите издигат прегради пред жените. Има развиващи се страни, в които жените нямат право да наследяват земя или бизнес, имат по-малък достъп от мъжете до обработваеми площи или качествени семена. В по-развитите икономики пък жените продължават да са по-ниско платени от мъжете, имат по-малко възможности за развитие“, каза Клинтън.

Тя цитира проучвания на частни фирми, показващи какво би станало, ако жените получат възможност по-пълноценно да участват в икономиката.

В доклад на Goldman Sachs се казва, че БВП на САЩ би се увеличил с 9%, ако бъдат намалени ограниченията пред жените като работна сила. Според Клинтън в страните от еврозоната този растеж може да бъде 13 процента, а в Япония – 16 процента.

Тя цитира и изследване на Бостънската консултантска група, според което към 2014 г. жените по света ще контролират 15 трлн. долара от разходите, а към 2028 г. на тях ще се падат две трети от потребителските разходи. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Georgesku
преди 12 години
Не мога да разбера - точно развиващите се страни, където има ограничения за жените - сега са двигателя на световната икономика.И точно САЩ и Западна Европа, където няма никакви ограничения за жените - дърпат световната икономика надолу.Нещо логиката на кака Клинтън е объркана????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още