IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крокодилската захапка, или защо чантите Birkin са толкова скъпи

Компаниите от луксозния сектор придобиват ферми за крокодили, за да са сигурни, че имат достъп до ресурса

13:45 | 20.10.13 г.
<p>
	Изделията от истинска крокодилска кожа са много скъпи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изделията от истинска крокодилска кожа са много скъпи. Снимка: Ройтерс

На фона на нарастващото търсене на крокодилска кожа по целия свят, компаниите като LVMH и Kering SA, собственик на Gucci, придобиват компании и съоръжения, за да си осигурят достатъчно материал, пише Bloomberg. Отглеждането на влечугото е един от начините, по които това се случва.

Кожите от екзотични животни осигуряват близо 10% от общите приходи от продажба на чанти на компаниите за луксозни стоки. Делът им е нараснал най-малко двойно през последните няколко години.

Най-трудни за отглеждане са соленоводните крокодили, които виреят в Австралия - кожата им стига за около 25 000 чанти годишно. Отглеждането на останалите крокодили обаче също не е нито лесно, нито евтино. 

"Ако знаех колко е труден този бизнес, преди да се захвана с него, може би днес нямаше да съм тук", споделя Стефан ван Ас, бивш инвестиционен банкер и собственик на фермата за крокодили Le Croc в Южна Африка, която всяка година изнася по около 5000 кожи от нилски крокодили в Европа.

За начало телешката кожа се добива от животни, които се гледат за месо, а кожите им са субпродукт. Въпреки че някои хора смятат крокодилското месо за деликатес, а фермерите като ван Ас хранят с него животните, именно кожите плащат сметките им.

Докато кравите могат да пасат с часове на полето, от момента в който се излюпи, крокодилът се нуждае от спокойна среда. Клетките им се чистят всеки ден, а животните имат нужда от строга рутина на хранене. Само няколко души могат да ги доближават. Хранят се основно с пилета и избрани масла, за да имат по-хубава кожа. Всичко това подпомага растежа, намалява стреса и предотвратява нападения между самите крокодили.

В същото време фирмите като Kering и LVMH използват само 10% от крокодилските кожи, които са с най-високо качество. "Покупката на кожи от екзотични животни е сложен процес", коментира Жан Касгрен, главен изпълнителен директор на Longchamp. "Предлагането е много ограничено", допълва той.

За да са сигурни, че има достъп до дефицитната стока, през февруари LVMH придоби австралийска ферма за крокодили за 2,5 млн. долара, а месец по-късно Kering придоби работилницата за кожи France Croco.

Всичко това обаче се отплаща за тези компании, сред които е и Hermes International SCA. Списъкът на чакащите за прочутите чанти Birkin, които произвежда тя, е запълнен за години напред. Една чанта може да бъде изработена само от две кожи, струващи по 600 долара. Самите чанти обаче струват от 39 000 до 150 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още