IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите маратонки с графен ще се появят на пазара през 2018 г.

Учени от Манчестър и компанията inov-8 са обединили сили в рамките на новия проект

19:25 | 11.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;www.inov-8.com</em></p>

Снимка: www.inov-8.com

Маратонки за бягане, направени от графен, ще се появят на пазара съвсем скоро. За целта Университетът на Манчестър е обединил усилията си с британската марка спортни стоки inov-8 за създаването на такъв тип обувки, пише TechCrunch.

За разлика от повечето любими на учените материали, които непрестанно се обсъждат, този има шанса да стъпи на пазара сравнително бързо.

В действителност плановете са маратонките да бъдат пуснати на пазара през следващата година, при това на сравнително ниска цена – между 140 и 150 паунда (около 200 долара).

Новите маратонки няма да включват нещо сензационно, но използването на графен ще направи подметките им по-гъвкави и по-здрави от тези на традиционните обувки за бягане.

Графенът е най-тънкият материал в света и е около 200 пъти по-здрав от стоманата. Всъщност учените са нагрели графена и са добавили малки частици в подметките на маратонките.

"Когато бъде добавен към губата, използвана в G серията обувки на inov-8, графенът придава всичките си свойства на материала, включително здравината си“, коментираха от университета. „Уникалната ни формула прави маратонките с 50% по-силни, 50% по-издръжливи и 50% по-устойчиви на износване, отколкото тези с обикновена гума и без графен“.

Учените в Манчестър отдавна обсъждат потенциала, който графенът има и как може да бъде използван за потребителски стоки. В допълнение към всичките му вече споменати суперсили, графенът е прозрачен и по-проводим от медта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още