Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Идеи

Учени разработват дигитален подпис на българската бира

Изучават съединенията в пивото с ядрено-магнитен резонанс

Учени разработват дигитален подпис на българската бира

Снимка: Pixabay

Дигитален подпис на българските бири разработва екип от учени. Те са от Центъра по биология на храните към СУ „Св. Климент Охридски“ и Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) и работят съвместно със Съюза на пивоварите в България. Пивото се изследва чрез ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), информира екипът.

Новаторската разработка за дигитален подпис на българските бири ще покаже идентичността на всяка търговска марка на пазара. Тя е е дело на гл. ас. д-р Никола Бурджиев, д-р Сергей Иванов и доц. д-р Силвия Милева.

Те използват ново поколение апарат за ЯМР за изследване на храни и напитки. Изучаването на пиво чрез този метод е един от първите опити в световната практика. Това по думите на д-р Сергей Иванов е наложило да се разработи нова методология и да се обработват големи масиви от данни.

Още по темата

„На този етап от проекта се създават уникални дигитални подписи на популярни у нас марки пиво. Те позволяват разграничаване на всяко пиво - по вид, производител, а понякога и на всяка партида“, обясни той. Посредством дигиталните подписи производителите на бира ще следят за качеството и бързо ще реагират на нежелани промени.

Според получените данни на този етап няма различия между произведените от един и същ производител отделни партиди. В същото време е налице добра различимост между изследваните търговски марки и видове бира.

В пивото има над 400 съединения заради естествените суровини, метаболизма на пивоварните дрожди  и спецификите на технологията. Именно поради този факт е възможно да съществува широка диверсификация на продуктите от категорията.

За първи път в България се използва ЯМР за изследване на пиво. Досега в световен мащаб с технологията са изследвани вино, пчелен мед и плодов сок.

***
При ядрено-магнитния резонанс се изследват магнитните свойства на атомните ядра, което дава детайлна информация за структурата на съединенията.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Абе вие в БАН *** ли сте? В България бирата я правят отдавна чуждите фирми, българска бира - как не :)

Още от Идеи
Германски стартъп търси следващия Хари Потър