Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и макроданни

Даниел Лорер: Мораториумът върху цената на тока ще остане, докато е нужно

Терминът „работещи бедни“ не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, смята министърът на иновациите и растежа

Даниел Лорер: Мораториумът върху цената на тока ще остане, докато е нужно

Даниел Лорер пристига на заседание на Министерски съвет. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мораториумът върху цената на тока ще остане в действие толкова, колкото е необходимо, за да може да заработи регулаторът правилно, в пълен състав и да може да изчисли поносима цена на тока за всички. Това мнение изказа министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в „Панорама“ по БНТ.

„Нашето младо правителство на един месец наистина беше изправено пред множество кризи и енергийната е най-сериозната. Мисля, че в рамките на този месец показахме, че нашата четворна коалиция може да се справи с тези предизвикателства. Контролираме цената на тока за битовите потребители, помагаме на бизнесите и небитовите потребители, включително и общините", каза Лорер.

Още по темата

По думите му има план общините да минат на дългосрочни договори, за да не страдат от промените на цената на тока, а мораториумът да остане в действие толкова, колкото е необходимо. 

Според Лорер бюджет 2022 изпраща много ясно послание - това е бюджет за икономически растеж на България. „Ние най-после имаме амбиция да растем с 5%. След като нашата съседка Румъния успешно достигна над 7% икономически растеж, време е 2022 г. да си кажем "България може също". С този бюджет ние инвестираме в инфраструктурата ни, която изостава драстично от европейската, инвестираме и в хората в България. Това са двата основни акцента“, заяви министърът.

Министърът взе отношение и по реакцията на работодателските организации, които заявиха, че са обидени от реплика на финансовия министър Асен Василев. „Отвъд емоционалната реторика позициите относно параметрите на бъдещия бюджет са доста близки, тъй като всички са обединени от една цел - България да расте икономически, за да стане богата и социално справедлива страна. Това е важно както за работодателите, така и за синдикатите“, каза Лорер.

„Работещи бедни“ не съществува като правна дефиниция и не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, заяви министърът. Подчерта, че 710 лв. ще бъде най-ниската минимална работна заплата в ЕС.

По отношение на съвместното правителствено заседание на България и Северна Македония Лорер коментира, че само в рамките на един работен ден са били открити много общи полета, в които двете страни да работят заедно - инфраструктурни проекти, жп линии, газопровод, туроператори, съвместни културни календари и дори уроци по история.

Министърът на иновациите и растежа коментира и геополитическото напрежение. „Не вярвам, че има опасност газът да спре за България, ако спре - той ще спре за цяла Европа, нещо, което се е случвало в миналото, макар и за кратко време, но смятам, че дипломацията ще надделее и няма да сме свидетели на такова сътресаващо икономическо събитие за целия континент“. Лорер посочи, че правителството изследва всички възможни реакции в случай на подобна криза - преговаря за варианти както с Европейската комисия, така и с партньори в Каспийския басейн, така и с доставчици на втечнен газ.

По повод заложения дефицит в проекта за държавен бюджет Лорер отбеляза, че в момента той е разчетен на 4 на сто, но ако махнем от него Covid мерките, дефицитът остава на 2,6 процента, което е в рамките на Маастрихтските договорености, т.е. страната се движи в „едни много добри макроикономически параметри“.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
6
 
4
дядя Вова до: bgMan
преди 3 месеца
Е те това е приказка. Иначе - цветомузика по съвъкупна България сме я гледали. И политиците да се отрежат от ВЕИ-тата. Иначе всичко отива на кучето в ***.
0
 
6
 
3
преди 3 месеца
Искаме мораториум върху всичко, особено върху имунитета на политици, съдии и прокурори.
0
 
5
 
2
преди 3 месеца
Голямо кученце.Контролираме,кай цената на тока.Е то така и баба може да контролира бе, замразява цената и всичко е наред...Ще кажеш,че чудеса са направили, аз си мислех,че Боко е ба си хвалипръцкото, то тия го сложиха в малкото си джобче.
0
 
9
 
1
преди 3 месеца
"Терминът работещи бедни не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, смята министърът на иновациите и растежа " ... е тоя юдеин ше бие по гьонсуратлък всичкия ни политически "елит" накуп ...

Още от Икономика и макроданни
S&P потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива