IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Лорер: Мораториумът върху цената на тока ще остане, докато е нужно

Терминът „работещи бедни“ не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, смята министърът на иновациите и растежа

22:32 | 28.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Даниел Лорер пристига на заседание на Министерски съвет.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Даниел Лорер пристига на заседание на Министерски съвет. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мораториумът върху цената на тока ще остане в действие толкова, колкото е необходимо, за да може да заработи регулаторът правилно, в пълен състав и да може да изчисли поносима цена на тока за всички. Това мнение изказа министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в „Панорама“ по БНТ.

„Нашето младо правителство на един месец наистина беше изправено пред множество кризи и енергийната е най-сериозната. Мисля, че в рамките на този месец показахме, че нашата четворна коалиция може да се справи с тези предизвикателства. Контролираме цената на тока за битовите потребители, помагаме на бизнесите и небитовите потребители, включително и общините", каза Лорер.

По думите му има план общините да минат на дългосрочни договори, за да не страдат от промените на цената на тока, а мораториумът да остане в действие толкова, колкото е необходимо. 

Според Лорер бюджет 2022 изпраща много ясно послание - това е бюджет за икономически растеж на България. „Ние най-после имаме амбиция да растем с 5%. След като нашата съседка Румъния успешно достигна над 7% икономически растеж, време е 2022 г. да си кажем "България може също". С този бюджет ние инвестираме в инфраструктурата ни, която изостава драстично от европейската, инвестираме и в хората в България. Това са двата основни акцента“, заяви министърът.

Министърът взе отношение и по реакцията на работодателските организации, които заявиха, че са обидени от реплика на финансовия министър Асен Василев. „Отвъд емоционалната реторика позициите относно параметрите на бъдещия бюджет са доста близки, тъй като всички са обединени от една цел - България да расте икономически, за да стане богата и социално справедлива страна. Това е важно както за работодателите, така и за синдикатите“, каза Лорер.

„Работещи бедни“ не съществува като правна дефиниция и не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, заяви министърът. Подчерта, че 710 лв. ще бъде най-ниската минимална работна заплата в ЕС.

По отношение на съвместното правителствено заседание на България и Северна Македония Лорер коментира, че само в рамките на един работен ден са били открити много общи полета, в които двете страни да работят заедно - инфраструктурни проекти, жп линии, газопровод, туроператори, съвместни културни календари и дори уроци по история.

Министърът на иновациите и растежа коментира и геополитическото напрежение. „Не вярвам, че има опасност газът да спре за България, ако спре - той ще спре за цяла Европа, нещо, което се е случвало в миналото, макар и за кратко време, но смятам, че дипломацията ще надделее и няма да сме свидетели на такова сътресаващо икономическо събитие за целия континент“. Лорер посочи, че правителството изследва всички възможни реакции в случай на подобна криза - преговаря за варианти както с Европейската комисия, така и с партньори в Каспийския басейн, така и с доставчици на втечнен газ.

По повод заложения дефицит в проекта за държавен бюджет Лорер отбеляза, че в момента той е разчетен на 4 на сто, но ако махнем от него Covid мерките, дефицитът остава на 2,6 процента, което е в рамките на Маастрихтските договорености, т.е. страната се движи в „едни много добри макроикономически параметри“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Е те това е приказка. Иначе - цветомузика по съвъкупна България сме я гледали. И политиците да се отрежат от ВЕИ-тата. Иначе всичко отива на кучето в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Искаме мораториум върху всичко, особено върху имунитета на политици, съдии и прокурори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Голямо кученце.Контролираме,кай цената на тока.Е то така и баба може да контролира бе, замразява цената и всичко е наред...Ще кажеш,че чудеса са направили, аз си мислех,че Боко е ба си хвалипръцкото, то тия го сложиха в малкото си джобче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"Терминът работещи бедни не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, смята министърът на иновациите и растежа " ... е тоя юдеин ше бие по гьонсуратлък всичкия ни политически "елит" накуп ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още