Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и макроданни

Готвят се промени, които да направят пенсионната система у нас по-честна

Втечненият газ от САЩ е съществено по-евтин от руския и влиза в ценообразуването от юни, каза Асен Василев

Готвят се промени, които да направят пенсионната система у нас по-честна

Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Има поет ангажемнт, който да направи пенсионната система по-честна, коментира пред БНР вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Той припомни, че  в коалиционното споразумение е записано да има изпреварващи инфлацията действия, така че няма "никой под прага на бедността", но и преструктуриране на системата.

Не всяка година "швейцарското правило" за осъвременяване на пенсиите с инфлацията е било прилагано, уточни още финансовият министър. "Това е довело до това някои пенсии да изостанат", каза Василев. Той припомни и таванът на пенсиите, въведен по чисто административно-финансови причини, но не отразяващ реалня принос за системата.

"Концепцията не е да се прави нещо на парче, а да се огледа цялата система", заяви Асен Василев и очаква "по-пълна програма" за пенсиите. В бюджета е предвидено повишение на пенсиите с малко над 6% от 1 юли по швейцардското правило, допълни финансовият министър.

Според него инфлацията вече беше калкулирана върху всички стоки и услуги и очаква постепенно забавяне на ръста на цените, още повече, че има и голям ръст на производството и износа.

Още по темата

"Имаме ръст на икономиката през първото тримесечие, без 1-2 сектора, при които има спад - примерно ресторантьорство и хотелиерство имат малко спад за първото тримесечие", заяви той.

Финансовият министър беше категоричен, че в бюджета са предвидени 146 млн. лева субсидии за превозвачите и за градския транспорт, тоест повече от средствата в бюджета за миналата година. Допълнително финансиране и компенсиране, каквото искат компаниите в сектора, действително няма, допълни обаче той. Василев е категоричен, че правителството няма да отстъпи пред исканията на превозвачите и допълни, че отмяна на тол системата може да бъде обсъдена, ако превозвачите се съгласят да се върне системата с винетните стикери.

Асен Василев беше категоричен, че помощта за бизнеса заради високата цена на електроенергията ще продължи. Той уточни, че цената на електроенергията е много висока на световните пазари, а себестойността у нас е по-ниска, затова и правителството може да си позволи да отпусне компенсация. Но по отношение на петрола или газа, България е зависима от външните пазари и компенсациите не могат да покрият високите цени, нито могат да бъдат постоянни.

По отношение на доставките на втечнен газ от САЩ Василев посочи, че има договорен капацитет на терминалите в Гърция и Турция. Той ще влезе в ценообразуването на газа през юни, а от юли България ще получава и газ от Азербайджан в пълния договорен обем.

Газът от САЩ е значително по-евтин от този на "Газпром", каза още финансовият министър. Според неговите изчисления ако България продължаваше да купува газ от Русия, щеше да плаща между 80 и 85 евро за мегаватчас, но не даде подробности колко струва втечнения газ от САЩ.

Василев потвърди, че ще бъдат намалени акцизните ставки за някои горива - това е било позволено от европейските директиви, но България никога не се е възползвала от тях.Всимки мерки ще бъдат обявени през следващата седмица, допълни още финансовият министър.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
1
 
5
khao до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
а тогава как идват ***, тениски и пласмаска от китай, че и по евтини, зер тук не шием? я моля те, обясни ми го тоя феномен с имбецилаторската си тиква?
2
 
3
 
4
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 1 месец
Дребно комплексарче, тук не става въпрос за себестойност на добив и разход за транспорт, а за цена. И разбира се,че може цената да е по-ниска! Или си мислиш, че добивните фирми слагат универсален марж? Толкова си жалък на икономически теми, че чак смешен.
4
 
4
 
3
преди 1 месец
Няма как втечнен газ, каран от другия край на света, да е по-евтин от тоя по тръбата. Само невежа или лъжец може да го твърди. Как точно пенсиите ще са "по-честни", я кажете.
0
 
6
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
От статията не разбрах как ще стане по-честна, като пишете заглавие е хубаво статията да го развива, а тази е сбирщина от 10 новини които не са добре разделени.
3
 
3
 
1
преди 1 месец
две дърти брадати лъжи още в заглавието ...

Още от Икономика и макроданни
Очакванията на британския бизнес за ръста на заплатите се повишиха