Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и макроданни

Растежът на БВП в еврозоната бе ревизиран леко нагоре

България се нарежда на седма позиция сред страните членки на ЕС по темпо на растеж в началото на 2022 г.

Растежът на БВП в еврозоната бе ревизиран леко нагоре

Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Икономиката на еврозоната е нараснала с 0,3% на тримесечна база през първите три месеца на 2022 г., което е малко повече от първоначалните оценки за повишение с 0,2% и съответства на растежа от предходното тримесечие, показват данните на Евростат.

За Германия увеличението е с 0,2%, а за Испания - с 0,3%, докато растежът на БВП на Франция се забавя, а при Италия се свива с 0,2%.

В сравнение със същия период на предходната година БВП се е повишил с 5,1%, също над отчетените 5% по предварителна оценка и 4,7% за четвъртото тримесечие. Все пак икономическите перспективи за еврозоната са слаби, тъй като войната в Украйна далеч не е приключила и продължава да оказва допълнителен натиск за повишаване на цените на суровините, предизвиквайки нови смущения в доставките и увеличавайки несигурността. Европейската комисия очаква растежът на БВП на еврозоната за 2022 г. да бъде 2,7%.

Според представените до този момент данни най-солиден растеж на тримесечна база отбелязва икономиката на Румъния (ръст от 5,2%), следвана от Португалия (с 2,6%) и Полша (с 2,4%), докато спад на БВП е регистриран в Швеция (понижение с 0,4%), Италия (с 0,2%) и Дания (с 0,1%).

С 1% повишение на БВП на тримесечна база България се нарежда на седма позиция сред страните членки на ЕС по темпо на растеж в началото на 2022 г. Икономиката на България се е разширила на годишна база с 4,5% през първото тримесечие, като по-слаб растеж е отчетен единствено в Словакия и Швеция (с по 3%), Германия (с 3,7%), Литва (с 4,1%) и Финландия (с 4,3%).

Най-силен икономически растеж на годишна база бележи Португалия (повишение с 11,9% спрямо първото тримесечие на 2021 г.), следвана от Полша (с 9,1%), Австрия (с 8,7%) и Унгария (с 8%).

Броят на заетите лица се е увеличил с 0,5% в еврозоната и с 0,4% в ЕС през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с предходното тримесечие. През четвъртото тримесечие на 2021 г. заетите са с 0,4% повече както в еврозоната, така и в ЕС.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година заетостта се е увеличила с 2,6% в еврозоната и с 2,5% в ЕС през първото тримесечие на 2022 г., след като през четвъртото тримесечие на 2021 г. тя бе 2,1% и в двете области.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и макроданни
Приходите на НАП се увеличиха с над 1,6 млрд. лв. за полугодието