IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по безопасност на храните затвори 19 обекта през юли заради нарушения

Експертите са осъществили 14 000 редовни проверки и 3000 извънредни инспекции по Черноморието

13:14 | 18.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

19 обекта, от които девет във Варна, са били затворени заради различни нарушения през юли от експертите на Българската агенция по безопасност на храните. Специалистите са издали 208 акта и 776 предписания при извършените общо 14 хиляди проверки по контрола на храните в различни производствени обекти и магазини за търговия на едро и дребно с храни, както и в и заведенията за обществено хранене, съобщи пресцентърът на ведомството.

Сред основните причини за затваряне на обектите са провеждането на груби ремонтни дейности по време на работа, лошо хигиенно състояние, неправилно съхранение на различни групи храни, липса на  регистрация на обектите по Закона за храните.

През юни и юли агенцията е извършила и три хиляди извънредни проверки по Черноморието и в резултат на инспекциите са съставени 92 акта и са издадени 250 предписания. Инспекторите са забранили и са насочили за унищожаване 933 килограма храни.

Представителите на БАБХ са открили над 200 кг хранителни продукти от животински произход без етикети от производител и с изтекъл срок на годност, 90 кг месни и млечни продукти за неправилно съхранение, 270 кг орехи без документи за произход и годност, над 300 кг термично обработени заготовки без маркировка, 33 кг риба и рибни продукти, продавани нерегламентирано и без етикети, 40 кг храни зеленчуци, варива, захар, олио и другибез документи  и 65 яйца с неизвестен произход.

Инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните –Варна са затворили 13 обекта, в които са открили нарушения, свързани с неправилно съхранение на храни, съвместно съхранение на готови за консумация храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация и несъответствия в сградия фонд и оборудването.

В Бургаска област е бил затворен един обект със заповед за спиране на експлоатация заради неправилно съхранение на храни, липса на електричество и несъответствия в предлагания асортимент, посочен в удостоверението за регистрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още