IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновативните терапии са все по-сериозен фактор за продължителността на живот

България е на опашката в ЕС по разходи за иновативни лекарства и потреблението им

13:11 | 29.09.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
 Иновативните терапии са все по-сериозен фактор за продължителността на живот

Продължителността на живота нараства - в Европа тя е средно 80 години. У нас средната продължителност на живота е 74 години по данни на националната статистика, което ни нарежда в групата на страните с ниска продължителност на живота в Европа. Как да преодолеем тази разлика?

Анализи сочат, че един от основните фактори за нарастването на продължителността на живота е въвеждането и активното ползване на иновативни терапии, каза директорът на Асоциацията на научноизследователските фирми у нас в коментар на тенденцията.

Изчислено е, че иновативните лекарства са допринесли за 73% от подобрението след като и други фактори са взети предвид – образование, доходи, имунизации и др.

У нас разходите за иновативни терапии са доста по-малки, посочи Денев. Страната ни се нарежда сред последните по разходи за такива. След нас са само  Литва и Латвия. По потребление също сме последни. Въпреки това пациентите получават достъп до тези препарати, но те са скъпи и недостъпни за голяма част от пациентите, заради високият процент на доплащане. В същото време държави, сходни с нашето население, харчат много повече за иновации, коментира експертът.

По последни данни 4 милиарда евро струва достъпът на иновативните лекарства до пациента. Денев коментира, че сумата е доста висока, съотнесена към нашия пазар. И въпреки че големите компании нямат пряк интерес да пускат продуктите у нас, все пак фирмите стигат и до нашия пазар, макар и няколко години по-късно.

Експертът посочи основните пречки за достъпа до иновации. Според него за да има иновативни лекарства, трябва да има споделяне на риска между фирмите и здравната каса, разбира се, след заделянето на повече средства от бюджета на държавата.

„Умно договаряне между фирмите и касата и повече пари“, обобщи нуждите на фармацевтичния пазар Деян Денев. Той допълни, че моделът на международното рефериране е остарял. Другите пътища са свързани с контрол върху всички разходи и средствата от осигуровки да отиват за здраве, защото по негови думи ще ни трябват нови лекарства, които носят големи здравни ползи и здравната система трябва да ги заплаща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Ха-ха, без изненади - "... и повече пари", обобщи нуждите на фармацевтичния пазар Деян Денев. Защо обаче другите технологии се развиват без да искат повече пари, при това без да са животозастрашаващи?! Има нещо много криво в този бизнес и то не може да продължава така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още