IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как започна раздържавяването на рудник "Ораново"

Собственикът на мината може да изгуби правата си на концесионер, а и на приватизатор

11:41 | 03.08.13 г.
 Как започна раздържавяването на рудник "Ораново"

През последните месеци прокуратурата активно се самосезира и извършва проверки в редица администрации и дружества. През февруари прокуратурата започна анализ на дейността на Агенцията за приватизация и

следприватизационен контрол (АПСК), както и в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Новото правителство на Пламен Орешарски също възложи проверки в различни институции и звена на структури, множество сключени договори за концесии, продажби на публични дружества и други.

Само преди дни стана ясно, че прокуратурата е започнала проверка на раздържавяването на мина „Ораново“, което започва през 2004 г,. Освен това стана ясно, че министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще предприеме стъпки към прекратяване на концесията на мина „Ораново”, тъй като стопанинът на мината дължи на държавата концесионните такси в размер на 111 хил. лв.

Ресорният министър посочи и няколко конкретни проблема около концесията на рудника - като например липсата на съгласуван работен план за тази година с икономическото министерство. Оказва се и че добивната дейност в една от подетажните галерии се извършва незаконно, защото има разрешение от 1 август тази година, а миньорите са копаели там от много по-рано.

Остава неясно дали държавата щеше да обърне по-зорко внимание към случващото се в мината, ако не бе трагичният случай с двамата затрупани миньори в Ораново. По принцип контрол над дейността на рудника и съответно на концесията имат няколко институции – Министерството на икономиката, Главната инспекция на труда към социалното министерство, екоминистерството, министерството на културата, както и кметът на Симитли. 

Назад в историята на приватизацията

През 2004 г. пернишкото дружество "Балкан МК" ЕООД купи рудник "Ораново" на началната тръжна цена от 950 хил. лв. Търгът се проведе в Агенцията за приватизация (АП), която по онова време все още не бе обединена с Агенцията за следприватизационен контрол.

Рудникът е продаден като обособена част от "Мина Пирин" ЕАД - Симитли, като предметът на дейност е добив, преработка и пласмент на кафяви въглища за ТЕЦ "Бобов дол".

Според данните на агенцията рудникът има един добивен участък с годишен добив 80 хил. тона въглища. Оборотът за първото шестмесечие на 2004 г. е бил 1,4 млн. лв., а за предходната - 3,7 млн. лв. Към юли 2004 г. заетите в компанията са около 420 души.

Съгласно регламента за сключване на сделки от този тип, приватизаторът на мината придобива акциите и правото на собственост над мината, единствено ако успее да представи сключен с държавата договор за концесия за конкретния обект. Така през 2004 г. купувачът "Балкан МК" сключва и концесионен договор с  Министерството на енергетиката и енергийните ресурси.

Според информацията в публичните регистри основната дейност на "Балкан МК" е свързана с покупка на стоки, които се препродават в първоначален или преработен вид, извършва дейност като търговско представителство, комисионни, спедиторски и превозни сделки и др. 

Кой е собственикът на мината?

Официален собственик на рудник "Ораново" е Красимир Михайлов - Паргов.  По информация тиражирана в медиите той е бизнесмен с широк кръг интереси и голям брой фирми, на които е собственик и управител. Дейностите варират от участие в приватизация и въгледобив, през свиневъдство до реклама.

Според официалните данни на Търговския регистър Красимир Михайлов е едноличен собственик на "Балкан МК" и "МЕК Балкан", с предмет на дейност добив на въглища. При направена справка на Investor.бг, отново в търговския регистър, много от фирмите на Михайлов са неактивни или непререгистрирани.

По-голямата част от посочените адреси на почти всички негови фирми водят до мястото, на което се намира месокомбинатът в Перник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още