IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС не прие да отпадне купуването на студентските години като стаж за пенсия

В 17 европейски държави е приета практиката времето за висше образование да се смята за осигурителен стаж, твърди депутатът Драгомир Стойнев

13:06 | 04.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
 НС не прие да отпадне купуването на студентските години като стаж за пенсия

Депутатите не приеха предложените промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), според които редовното обучение във висше учебно заведение да се признава за осигурителен стаж без да се закупува от осигурените лица, предаде БТА.

Поправките в кодекса бяха предложени през март от народните представители от БСП Емилия Масларова и Драгомир Стойнев. Подобно предложение беше дискутирано и от консултативния съвет по пенсионната реформа през 2010 г., но в крайна сметка системата на откупуване на студентските години като осигурителен стаж беше запазена.

Предложението на Масларова и Стойнев предвиждаше времето на редовно обучение в университет да се признава за осигурителен стаж, като осигуровките да се изчисляват на базата на минималната заплата към момента на пенсионирането на осигуреното лице и да са за сметка на държавата.

Председателят на парламентарната комисия по социална политика Драгомир Стойнев посочи, че в 17 европейски държави е приета практиката времето за висше образование да се смята за осигурителен стаж.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обаче възрази и обясни, че от една страна приемането на такава разпоредба ще увеличи публичните разходи, а от друга - поставя в неравностойно положение студентите, които се обучават под друга форма.

В момента законът дава възможност на висшистите да платят осигурителните вноски за годините на обучение в университет, ако са навършили пенсионна възраст, но не им достига стаж, за да се пенсионират.

Навършилите пенсионна възраст без висше образование могат да купят до 5 години осигурителен стаж, ако не им стига трудовият стаж за пенсия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още