Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Процедури за 611 млн. лв. са били обявени по програма „Околна среда“ за 2019 г.

Сключени са 52 договора, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов

 Процедури за 611 млн. лв. са били обявени по програма „Околна среда“ за 2019 г.

Снимка: БТА

През 2019 г. ОП "Околна среда" е обявила 18 процедури за 611 млн.лв. Сключени са 52 договора за 654 млн.лв., съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов пред участниците във форум на Националното сдружение на общините в Република България.

В сферата на водите са сключени общо 39 договора на стойност над 1,8 млрд.лв., в сферата на отпадъците 38 договора за 516,5 млн. лв., а за рекултивация на депа - 120 млн. лв., които ще стигнат за рекултивацията на всички над 110 депа, които са в наказателна процедура, информира министър Димов. Той каза, че този програмен период беше насочил няколко групи средства към решаването на проблеми с наказателните процедури, не само с рекултивацията на депа, но и в сферата на опазването на чистотата на атмосферния въздух.

Министър Димов припомни, че през 2018 г. министерството е сключило договор със седем общини за чистотата на атмосферния въздух, за което е използват целия възможен финансов ресурс. Заделени бяха още средства по оперативната програма за електрификация на градския транспорт с десет общини за половин милиард лева, припомни Димов. 

Още по темата

За следващия програмен период МОСВ си поставя за цел да няма разделение на общините в наказателна и извъннаказателна процедура. Всяка община, която има добър проект, трябва да може да кандидатства и не трябва да има пречка, обвързана с някакъв вид процедура, обясни Димов. По думите му няколко са основните посоки, в които през следващия програмен период министерството ще насочи вниманието си.
На първо място това е кръговата икономика - изключително важна стъпка в перспектива за развитие на икономиката.

Идеята за кръговата икономика е, това което днес е отпадък, утре да бъде суровина. Целите на ЕС за следващите 10-15 години е депонирането на отпадъци да бъде не повече от 10 процента, посочи министърът. Кръговата икономика е най-големият потенциал в следващите десетилетия за развитието на икономиката.

Втората тема, която ще бъде фокус през следващия програмен период, е качеството на въздуха - един от най-сложните и скъпи за решаване проблеми. България има съдебни отношения по повод качеството на атмосферния въздух, каза министърът. Ние сме една от 18-те държави, които имат този проблем в ЕС. Той обяви, че се предвижда всички оперативни програми да заделят от порядъка на 25 на средствата си за мерки, свързани с климатичните промени.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Асен Василев: В бюджета има средства за избори 2 в 1