IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на КЗК няма да забави строежа на третия метролъч

Все още няма одобрено финансиране и споразумение с държавата и с Европейската комисия, припомни столичният кмет Йорданка Фандъкова

17:13 | 12.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
 Решението на КЗК няма да забави строежа на третия метролъч

Процедурата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма да бъде причина за забавянето на строежа на третия лъч от метрото в София. Това каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от Агенция „Фокус“.

Според нея решението на КЗК е една нормална процедура и обикновено процедурите на Столична община се обжалват както пред КЗК, така и пред Върховния административен съд.

Припомняме, че КЗК отмени в сряда решение на изпълнителния директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за изпълнител на първия етап от третата линия на метрото в София – от бул. „Владимир Вазов“ в кв. „Левски“ до ул. „Житница“ в кв. „Красно село, в близост до пазара.

Антимонополната комисия заяви, че изискването на възложителя придобитият опит на проектантите от изпълнението на подобни обекти да бъде в периода на последните три години необосновано ограничава конкуренцията.

„Нека не забравяме, че все още няма одобрено финансиране и споразумение с държавата и Европейската комисия (ЕК), така че средства за строителството така или иначе още няма. Следователно тези процедури по никакъв начин няма да бъдат причина за забавянето на строителството”, каза още Фандъкова.

„ЕК върна за пореден път предложеното проектно споразумение с правителството, а това означава, че тази година е нулева за настоящия вече нов програмен период и се очаква да се изчистят забележките, за да може държавата ни да се възползва от този много сериозен финансов ресурс“, поясни кметът.

"Специално за София това означава реализация на най-тежкия участък от третия лъч на метрото ,около 140 млн. евро за градско развитие, изграждане на инсталация в „Топлофикация – София” за оползотворяване на отпадъците от завода за отпадъци, който в момента се строи", добави още Фандъкова.

Тези средства трябва да бъдат усвоени и план Б би означавало единствено забавяне на средствата, отбеляза кметицата.

„Аз съм сигурна, че рано или късно ще се изчистят проблемите по въпросите с ЕК и споразумението ще бъде подписано", заяви още кметът на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още