Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Сачева: След септември ще има ръст на безработицата

1,162 млрд. лева от бюджета се насочват към новите социално-икономически мерки на правителството, посочи социалният министър

 Сачева: След септември ще има ръст на безработицата

Снимка: Архив БТА

Към края на годината, след септември, се очаква леко повишаване на ръста на безработица в България. Това съобщи в парламента социалният министър Деница Сачева, цитирана от БТА. Тя коментира какви са прогнозите при водената от министерството социална политика в контекста на новите социално-икономически мерки за преодоляване последствията от пандемията от коронавируса.

Още по темата

Изслушването е по предложение на партия ГЕРБ, а опозицията в лицето на БСП отново поиска премиерът Бойко Борисов да се яви в парламента, за да информира за източниците на средства за справяне с коронакризата и тяхното разпределение.

„Безработицата за юни е 8,3%, но нашият стремеж е годишният й ръст да не е повече от 6,5 до 7 процента, каза Деница Сачева и отбеляза, че до 28 юли тенденцията е била за леко повишаване.

По думите на социалния министър най-много са закрити работни места в преработващата промишленост, търговията, транспорта, хотелиерството, туризма.

„Пакетът от мерки 60/40 програмите за заетост дават ефект и към момента по-малко от 1000 души на ден се регистрират като безработни, пресметна Сачева. - Към вчерашния ден 259 805 са регистрираните безработни, нарастването на безработицата е с над 58 хиляди лица от началото на извънредното положение.“

От парламентарната трибуна тя припомни, че новите социално-икономически мерки на правителството са в общ размер на 1,162 млрд. лева и са с източник националния бюджет.

От началото на август ще се завишават и стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални услуги, като домове за възрастни хора, за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, за настаняване от семеен тип и други. Общият размер е 15 млн. лева, а увеличението ще може да се изразходва и за заплати на социалните работници, рехабилитатори, логопеди, възпитатели и други. Възнагражденията им ще бъдат повишени с около 20%.

По-рано днес от данни на европейската статистическа служба Евростат стана ясно, че безработицата в България е отчела втори пореден спад през юни, след като през март и април се увеличи заради коронавируса, затворените бизнеси и освободените от работа хора.  През юни нивото на безработица у нас пада с още 0,2 пр.п. до 4,4%. През май понижението също беше с 0,2 пр.п. до 4,6%.


 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кои са рисковете пред възстановяването на трудовия пазар?