Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В. Каролев: Повече помощи за бедните ще има, като се намалят тези за богатите

БСП може да помага само на хората с по-ниски доходи, вместо да раздава пари на калпак, коментира икономистът

Социалните помощи за най-бедните могат да се увеличат, като се намалят тези за богатите, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Владимир Каролев.

„Вместо да раздава пари на калпак, БСП можеше да изготви схема за подоходно подпомагане и тези с по-малко средства да получат помощ от държавата. Подобна схема може да се приложи при определянето на сметките за тока и при разпределянето на обезщетенията за отглеждане на дете”, поясни Каролев.

Според него актуализацията на бюджета не е била неотложна, "но БСП трябва да изпълни предизборните си обещания". В противен случай симпатизантите на партията ще останат недоволни, коментира експертът.

Още по темата


„Можеше и без корекция на бюджета, ако бяха намалени разходите на вътрешното и военното министерства, а също и на администрацията”, посочи икономистът. Той допълни, че при намаляване на харчовете на администрацията с 5% в хазната ще влязат около 400 милиона лева. Икономистът подчерта, че с „раздаване на пари няма как да се повиши икономическият растеж”.

Каролев припомни, че още при приемането на бюджета е станало ясно, че има заложени цели, които са неизпълними.

„Редица международни експерти подчертаха, че икономическият ръст ще е в рамките на 1% и дори под тази стойност. Дянков обаче заложи 1.9% и не се вслуша в призивите за изготвяне на по-реалистичен бюджет,” отбеляза Каролев. По думите му другите спорни моменти в бюджета на бившия финансов министър са завишените цифри за очакваното потребление и износ.

Икономистът подчерта, че има потенциал за увеличаване на събираемостта на акцизите, ако бъде намалена контрабандата. 

По статията работиха: Мариета Иванова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

3
 
15
 
8
преди 5 години
Няма профилна снимка
За да помогне на социално слабите хора трябва:
да се редуцира състава на армията и полицията
полицаите и военните (пенсионират се на 45-50 год) да не получават такива високи пенсии (от 500 до 770 лева) докато не навършат нормалната възраст за пенсиониране- 63-65 год, ако не се намалят пенсиите им, да нямат право да заемат работни места на младите хора, в момента много пенсионирани полицаи и военни работят на държавна работа и получават заплата и пенсия, нека им се даде възможност да правят собствен бизнес, да се премахнат 20 заплати на полицаите и военните при пенсиониране, В Балчик например летищната база я разделиха на две: в гражданската част са назначени само военни пенсионери, във военната база стоят много военни които само взимат заплата, няма летателна дейност, няма какво да поддържат, за какво държавата държи на заплата толкова много военни в не функционираща база, никой не знае
4
 
11
 
7
преди 5 години
Няма профилна снимка
БРАВО, БРАВО...

- И КАРОЛЕВ СТАНА СОЦИАЛИСТ...!?!?!

- ТАКА Е КАРОЛЕВ, ТАКА Е... В БОРБАТА ЗА ВЛАСТ ВСИЧКО Е ПОЗВОЛЕНО, НО... ВНИМАВАЙ ДА НЕ ПОИСКАТ ОТ ТЕБЕ И ДА "ОБЪРНЕШ РЕЗБАТА"...
.
2
 
14
 
6
преди 5 години
Няма профилна снимка
Скъпа ми Дидке,
за да си топ икономист или финансист (не е едно и също) се иска много повече от това да си "блъскал здраво икономическа теория". Иска се ПРАКТИКА! Професорите по финанси в университетите в Германия и САЩ са в надзорните съвети или в бордовете на топ фирми в тези страни. Затова в Германия и САЩ излизат много по подготвени икономисти и финансисти от България.
Що се отнася до Каролев съм убеден (без да го познавам), че той е една класа по-добър от Орешарски например (което не значи, че не е крадец).
1
 
17
 
5
johnnyBravo до: Didkata
преди 5 години
не човече.... теориите се градят на база наблюдения и изследвания, т.е. практика... ако ще цял живот да дремеш над книгите все тая, по-добър няма да станеш.
16
 
2
 
4
преди 5 години
Няма профилна снимка
Каролев е толкова икономист, колкото всеки от коментиращите тук. За да си икономист, трябва да си блъскал здраво икономическа теория в магистърска или докторска програма. Каролев си дрънка глупостите, за да може да взима от мандати от местни чорбаджии.

Още от Икономика и политика
Отмяната на машинното гласуване мина на първо четене