IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Каролев: Повече помощи за бедните ще има, като се намалят тези за богатите

БСП може да помага само на хората с по-ниски доходи, вместо да раздава пари на калпак, коментира икономистът

21:22 | 25.07.13 г. 10
 В. Каролев: Повече помощи за бедните ще има, като се намалят тези за богатите

Социалните помощи за най-бедните могат да се увеличат, като се намалят тези за богатите, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Владимир Каролев.

„Вместо да раздава пари на калпак, БСП можеше да изготви схема за подоходно подпомагане и тези с по-малко средства да получат помощ от държавата. Подобна схема може да се приложи при определянето на сметките за тока и при разпределянето на обезщетенията за отглеждане на дете”, поясни Каролев.

Според него актуализацията на бюджета не е била неотложна, "но БСП трябва да изпълни предизборните си обещания". В противен случай симпатизантите на партията ще останат недоволни, коментира експертът.



„Можеше и без корекция на бюджета, ако бяха намалени разходите на вътрешното и военното министерства, а също и на администрацията”, посочи икономистът. Той допълни, че при намаляване на харчовете на администрацията с 5% в хазната ще влязат около 400 милиона лева. Икономистът подчерта, че с „раздаване на пари няма как да се повиши икономическият растеж”.

Каролев припомни, че още при приемането на бюджета е станало ясно, че има заложени цели, които са неизпълними.

„Редица международни експерти подчертаха, че икономическият ръст ще е в рамките на 1% и дори под тази стойност. Дянков обаче заложи 1.9% и не се вслуша в призивите за изготвяне на по-реалистичен бюджет,” отбеляза Каролев. По думите му другите спорни моменти в бюджета на бившия финансов министър са завишените цифри за очакваното потребление и износ.

Икономистът подчерта, че има потенциал за увеличаване на събираемостта на акцизите, ако бъде намалена контрабандата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 15 rate down comment 3
narod
преди 10 години
За да помогне на социално слабите хора трябва:да се редуцира състава на армията и полициятаполицаите и военните (пенсионират се на 45-50 год) да не получават такива високи пенсии (от 500 до 770 лева) докато не навършат нормалната възраст за пенсиониране- 63-65 год, ако не се намалят пенсиите им, да нямат право да заемат работни места на младите хора, в момента много пенсионирани полицаи и военни работят на държавна работа и получават заплата и пенсия, нека им се даде възможност да правят собствен бизнес, да се премахнат 20 заплати на полицаите и военните при пенсиониране, В Балчик например летищната база я разделиха на две: в гражданската част са назначени само военни пенсионери, във военната база стоят много военни които само взимат заплата, няма летателна дейност, няма какво да поддържат, за какво държавата държи на заплата толкова много военни в не функционираща база, никой не знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
rumen221
преди 10 години
БРАВО, БРАВО...- И КАРОЛЕВ СТАНА СОЦИАЛИСТ...!?!?!- ТАКА Е КАРОЛЕВ, ТАКА Е... В БОРБАТА ЗА ВЛАСТ ВСИЧКО Е ПОЗВОЛЕНО, НО... ВНИМАВАЙ ДА НЕ ПОИСКАТ ОТ ТЕБЕ И ДА "ОБЪРНЕШ РЕЗБАТА"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 10 години
Скъпа ми Дидке, за да си топ икономист или финансист (не е едно и също) се иска много повече от това да си "блъскал здраво икономическа теория". Иска се ПРАКТИКА! Професорите по финанси в университетите в Германия и САЩ са в надзорните съвети или в бордовете на топ фирми в тези страни. Затова в Германия и САЩ излизат много по подготвени икономисти и финансисти от България.Що се отнася до Каролев съм убеден (без да го познавам), че той е една класа по-добър от Орешарски например (което не значи, че не е крадец).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
johnnyBravo
преди 10 години
не човече.... теориите се градят на база наблюдения и изследвания, т.е. практика... ако ще цял живот да дремеш над книгите все тая, по-добър няма да станеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 16
Didkata
преди 10 години
Каролев е толкова икономист, колкото всеки от коментиращите тук. За да си икономист, трябва да си блъскал здраво икономическа теория в магистърска или докторска програма. Каролев си дрънка глупостите, за да може да взима от мандати от местни чорбаджии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Как се стига до дъното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 22
robert
преди 10 години
Само назначени от Дянков калинки могат да хвалят този наглец и некадърник.Разсипал бизнеса в страната и изкарал народа на улицата.Излапал резерва и създал допълнителен дълг, егати постиженията.А за Каролев, какво,той не се умори да дудне, вече години наред, какви ли не глупости.Малко вярни, много не Каролев е лице на провалена икономическа политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
lyusien
преди 10 години
Каролев Ръста на Б В П за 2013 ще бъде над 1.5 % Дори с комунистическо правителство и този Орешарски През второто полугодие Европа ще започне да излиза от кризата Ще видим първо тримесечие с положителен ръст Увеличено потребление и добра година за селското стопанство Увеличаване на инвестициите и Не го подценявай Дянков Много скоро много хора ще се молят тои да се върне Повервай ми Аз съм добър на фютчарсите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още