IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млрд. лева ще получат земеделците до края на годината

Заявленията за подпомагане с директни плащания ще се подават електронно от 2019 г.

17:25 | 29.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 1 млрд. лв. ще изплати Държавен фонд „Земеделие“ до края на годината.  От тях 735 млн. лв. са директните плащания за Кампания 2018, близо 100 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020, а до 10 декември ще тръгнат и средствата по първия транш за отстъпка от акциза на горивата.

Това каза изпълнителният директор на Фонда Живко Живков в Пловдив на семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), информира агроминистерството. 

В България зърнопроизводството е на световно равнище като технология и  ефективност. Посоката ви на развитие е само една - напред и нагоре. Тази година има проблем с качеството (на пшеницата – бел. а.), затова пък цената се вдигна с 22%, докато на много места по света сушата провали реколтата, заяви пред фермерите земеделският министър Румен Порожанов. 

За сметка на по-ниските добиви от пшеница,  с 30%  са по-големи добивите при царевицата, а с почти 13% на слънчогледа, отчете той.

Порожанов информира, че в момента се подготвя задание за SWOT- анализ, свързан с подготовката на стратегическите планове в новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Този документ ще изведе целите, инструментите и начина на финансиране.

На семинара стана ясно, че Фонд „Земеделие“ е превел първия транш от общо 35 млн. лева по схемите Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, както по другата схема за овце-майки и кози-майки.

През 2019 г. се очаква да заработи на Система за електронни услуги (СЕУ) на Фонда. Тя ще наследи действаща в момента „Система за индивидуална справка по директните плащания“ с цифровите географски данни за заявените парцели за подпомагане. Новата мрежа ще ще позволи да се подават електронно заявления за подпомагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още