Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

1 млрд. лева ще получат земеделците до края на годината

Заявленията за подпомагане с директни плащания ще се подават електронно от 2019 г.

1 млрд. лева ще получат земеделците до края на годината

Снимка: Pixabay

Близо 1 млрд. лв. ще изплати Държавен фонд „Земеделие“ до края на годината.  От тях 735 млн. лв. са директните плащания за Кампания 2018, близо 100 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020, а до 10 декември ще тръгнат и средствата по първия транш за отстъпка от акциза на горивата.

Това каза изпълнителният директор на Фонда Живко Живков в Пловдив на семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), информира агроминистерството. 

Още по темата

В България зърнопроизводството е на световно равнище като технология и  ефективност. Посоката ви на развитие е само една - напред и нагоре. Тази година има проблем с качеството (на пшеницата – бел. а.), затова пък цената се вдигна с 22%, докато на много места по света сушата провали реколтата, заяви пред фермерите земеделският министър Румен Порожанов. 

За сметка на по-ниските добиви от пшеница,  с 30%  са по-големи добивите при царевицата, а с почти 13% на слънчогледа, отчете той.

Порожанов информира, че в момента се подготвя задание за SWOT- анализ, свързан с подготовката на стратегическите планове в новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Този документ ще изведе целите, инструментите и начина на финансиране.

На семинара стана ясно, че Фонд „Земеделие“ е превел първия транш от общо 35 млн. лева по схемите Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, както по другата схема за овце-майки и кози-майки.

През 2019 г. се очаква да заработи на Система за електронни услуги (СЕУ) на Фонда. Тя ще наследи действаща в момента „Система за индивидуална справка по директните плащания“ с цифровите географски данни за заявените парцели за подпомагане. Новата мрежа ще ще позволи да се подават електронно заявления за подпомагане.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Bulgaria Air е в топ 3 на най-желаните работодатели сред студентите у нас