IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 компании влизат в програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale 2021

40% от предприемачите на бизнеси, преминали ранната фаза на своето развитие, тази година са жени

14:55 | 14.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Пощенска банка</em></p>

Илюстрация: Пощенска банка

Българският офис на глобалната мрежа Endeavor избра предприемачи от десет български компании за третото издание на програмата за растеж Dare to Scale. Програмата, с основен партньор Пощенска банка и подкрепата на Софтуер Груп и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНСМП), е насочена към предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си.

Десетте избрани компании са представлявани от 17 предприемачи – основатели на бизнесите. Почти половината от тях са жени-предприемачи, като три от компаниите са ръководени изцяло от дами. Сред участниците има представители на различни индустрии – четири от компаниите са от сектор IT и софтуер, две от сектор здравеопазване и фармацевтика, а останалите са в сферата на търговията, земеделието и услугите.

Всички компании отговарят на предварително зададените критерии – да имат доказан продукт/ услуга на пазара, оборот от минимум 200 хил. лв. за 2020 г. и не повече от 150 служители. Селекцията на предприемачите се реализира от ментори на Endeavor и мениджъри на Пощенска банка, Софтуер Груп и ИАНМСП. Основните въпроси по време на интервютата бяха свързани със стратегията на компаниите за растеж, бизнес модела и потенциала за лидерство.

Официално програмата ще стартира в началото на месец септември и ще продължи четири месеца – до месец декември. Предприемачите ще преминат през специализирани обучения в четири основни области: управление на организацията, маркетинг, продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. Всяка компания ще има индивидуален ментор от мрежата на Endeavor, който ще провежда регулярни срещи с основателите и ще ги подпомага със своята експертиза.

Участниците ще могат да се включат във физически и виртуални събития, по време на които да обменят опит и да се запознаят с основите играчи в предприемаческата екосистема.

Програмата ще приключи с финалното събитие Demo Day, по време на което предприемачите ще презентират бизнесите си пред жури от утвърдени бизнес лидери.

Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България: „Със своето трето издание програмата Dare to Scale на Endeavor се утвърди като важна част от българската предприемаческа екосистема. Бяхме впечатлени от броя и качеството на компаниите, които кандидатстваха тази година и задачата да изберем десетте финалисти не беше никак лека. За екипа на Endeavor България е вълнуващо предизвикателство да бъдем част от тяхното израстване и да допринесем за още по-големите им успехи в бъдеще. Изключително съм щастлив за все по-забележимото присъствие на дамите като лидери на успешни предприемачески проекти както в програмата, така и в българската предприемаческа среда. Специално бих искал да изкажа своята благодарност на нашите партньори, както и на всички ментори от мрежата на Endeavor в България, за тяхното доверие, подкрепа и активно участие, без които тази програма нямаше да е възможна.“

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка: „На всеки нов етап от развитието си Dare to Scale ни дава самочувствие, че създаваме истинска стойност за предприемаческата среда у нас. Амбициите и потенциалът на участниците и тази година са впечатляващи и за нас е от изключително значение да застанем на страната на добрите идеи, да ги насърчим и подпомогнем в желанието им да достигнат нови мащаби. Екосистемата се развива с изключителни темпове, а синергията между участниците е забележителна. Нашето наблюдение е, че все повече предприемачи влизат в нея с усещането, че успехът не е индивидуално усилие, а зависи от взаимодействието между тях. Вярваме, че тази нагласа генерира правилната енергия за развитието на средата и ние от Пощенска банка сме готови да участваме активно и да инвестираме в тази положителна динамика на събитията.“

Калин Радев, основател и изпълнителен директор на Софтуер Груп: „Поздравявам новите участници за куража и амбицията да бъдат част от програмата за растеж Dare to Scale 2021. Предприемачеството е пътешествие, което носи много предизвикателства, но и много моменти на удовлетворение и развитие. От името на Софтуер Груп и заедно с другите ментори, съм щастлив да подкрепяме мисията на Endeavor и да работим заедно в подпомагането на бъдещите бизнес лидери.“

Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия:

„За трета поредна година заставаме зад Dare to Scale, защото от старта си програмата се представи като една от най-успешните у нас за развитие на бизнеса. Доказателство за това са резултатите на участниците, част от които вече се позиционират добре на световните пазари и намират инвеститори и партньори. През последните две издания видяхме отлични примери за български компании, които показаха, че са готови не само да се представят глобално, но и да бъдат лидери в своята област – чрез чудесни бизнес идеи и с правилната подкрепа от експертите и менторите в програмата на Endeavor. Настоящата селекция е повече от добра и очаквам най-силното издание на програмата.“

Кратко представяне на селектираните компании в Dare to Scale 2021:

CHILDISH – компания за разработка на софтуер, фокусирана върху решения на Python. Предлагат услуги за цялостно разработване на софтуер, както и проектират, изграждат и управляват специални екипи.

Dexycon – компания, разработваща модулни мобилни решения за бизнеса в няколко направления: дигитални визитни картички, скъсяване дистанцията между бизнеса и клиента. Компанията изготвя както B2B, така и B2C мобилни приложения.

DECIBEL – инженерно-производствена компания, основана през 2012 г. в гр. София. Днес компанията е един от големите производители на шумоизолационни и акустични решения, предлагани на 4 континента.

Fidelis Research – начинание, предприето от Веселин Стефанов – професионалист с богат опит в CRO индустрията. Fidelis осъществява проекти, свързани с тестване на нови биомаркери и лекарства.

Национални Архиви – предлага аутсорсинг услуги за цялостно управление на документи и информация, физическо организиране, съхранение, сканиране и индексиране, въвеждане на данни и унищожаване.

Техно Фарм – земеделски софтуер, разработен от специалисти, за да подпомогне дейността на земеделските производители с помощта на технологии за прецизно и дигитално земеделие.

PARAMIDONNA – компания за бански костюми и плажно облекло, създадена през 2015 г. от Доника Анчева. Компанията е специализирана в производство на луксозни стоки с голям асортимент артикули.

REVERSE – дерматологична клиника и медицински център, създаден през 2017 г., специализиран в областта на клиничната и естетична дерматология. Компанията расте непрекъснато с над 10 000 посетители годишно.

StorPool – софтуерна компания, разработваща решения за съхранение на данни, използвани от големи компании, които градят облачни услуги.

Shkolo.bg – предлага софтуерни решения за намаляване на бюрокрацията в българските училища и повишаване ангажираността на родители и ученици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още