IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

113 млн. лева са отпуснати в подкрепа на бизнеса по линия на ББР

500 млн. лева е ресурсът на инвестиционната банка за смекчаване на ефекта от коронавируса

19:43 | 12.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

113 млн. лева са отпуснати по кредитните линии в подкрепа на бизнеса на Българската банка за развитие (ББР), като са заявени 847 кредита. Банката е сключила договори с 8 банки партньори за разпределението на общо 500 млн. лева от средствата в подкрепа на бизнеса в условията на пандемия.

Това стана ясно по време на среща между представители на банката и на Фонда на фондовете с председателя на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев и с министъра на икономиката Лъчезар Борисов. По време на разговорите са били обсъдени нови мерки в подкрепа на бизнеса.

От работодателската организация съобщиха, че има малък интерес на бизнеса към антикризисните мерки, финансирани по линия на ББР.

1% от участвалите в годишната анкета на Камарата до този момент са заявили, че използват тази възможност. 4% все още проучват възможността, пишат от БСК.

От ББР уточниха, че от мерките ще могат да се ползват вече и големи предприятия, като са увеличени и праговете за кредитиране: за малки и средни предприятия – до 1 млн. лева., а за големи предприятия – до 2 млн. лева. ББР предоставя гаранция в размер на 80% на всеки потвърден кредит.

По отношение на мерките по линия на Фонда на фондовете от БСК посочват, че е нужна разяснителна кампания, защото участниците в анкетата на работодателската организация нямат информация за мерките.

Почти 173 млн. лева безвъзмездна помощ са получили 21 190 микро и малки предприятия в страната. Подкрепата е по линия на ОП "Иновации и конкурентоспособност" и по схемата се отпускат между 3 и 10 хил. лева.

До края на месеца се очаква да приключи техническата и финансовата оценка на подобна процедура за средните предприятия. По нея компаниите ще могат да получат между 30 и 150 хил. лева.

По време на срещата икономическият министър представи и две нови процедури, които предстои да стартират до края на този месец - ликвидна подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 хил. лева за 2019 година и за адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в условията на коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още