Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

120 млн. лв. от европейски структурни фондове ще отидат в подкрепа на бежанците

Правителството прие решение за настаняване в държавни бази на хората с временна закрила в България

120 млн. лв. от европейски структурни фондове ще отидат в подкрепа на бежанците

Снимка: Nemesh Yanosh/UNIAN

120 млн. лева от оперативните програми на Европейския съюз (ЕС) ще задели правителството като средства за обезпечаването на действия по линия на сближаването за бежанците в Европа, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Решението на Министерски съвет, взето днес, е в съответствие с европейски регламент от април тази година, с който държавите членки на ЕС са приканени да насочат средства за справяне с бежанската криза по линия на Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд, включително чрез допълнителните средства за справяне с пандемията от COVID-19 (REACT-EU).

Още по темата

В ОП „Добро управление 2014-2020 г.“ има свободни средства в размер на 60 млн. лева от Европейския социален фонд, които ще се насочат към дейности за: основна материална помощ с храни и нехранителни стоки чрез българския Червен кръст; подкрепа на неправителствени организации, работещи за подпомагане на бежанците от войната; подпомагане на областните администрации за дейности по приемане и разселване на постъпващи мигранти от Украйна.

По ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ е налице ресурс в размер на 26 млн. лева от Европейския фонд за регионално развитие. С тези средства от програмата ще бъдат подкрепени дейности за образователна интеграция и достъп до дневна грижа за деца от Украйна.

По ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ пък се отделят 5 млн. лева от Европейския фонд за регионално развитие за разходи по разселване и вътрешен транспорт на лицата под временна закрила, след първоначалната фаза на приемане и настаняване.

В допълнение средства от REACT-EU за 2022 г., разпределени към ОП „Региони в растеж 2014-2020 г.“ в общ размер на 29 млн. лева, се прехвърлят към ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.“ за финансиране на разходи за настаняване и към Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане за покриване разходи за настаняване на бежанци от Украйна, както и за основна материална помощ на етап интегриране с храни и нехранителни стоки.

В същото време Министерският съвет одобри намерението в държавни бази хората с временна закрила в България, които са в нашата страна, напуснали Украйна в резултат на военни действия. Те ще бъдат насочени към почивни бази за отдих, в бази за профилактика и рехабилитация.

Правителственото решение е следващата стъпка за осигуряване на настаняване и интеграция на хората, бягащи от войната в Украйна. Създава се възможност разселените лица да бъдат настанявани приоритетно във ведомствени бази, собственост на държавата и на държавни предприятия, висши училища и търговски дружества, в които едноличен собственик е държавата, болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, общежития и др.

От правителството уверяват, че по този начин България продължава да изпълнява задълженията си съгласно Директивата за временна закрила на ЕС относно предоставяне на незабавна закрила и права – право на пребиваване, подслон и прехрана.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Промоция на iuvo & Access Finance: Как да спечелите от свободните си средства