IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

129 язовира с висока степен на опасност са с неизпълнени предписания за ремонт

Контролните органи и държавните институции, които са компетентни да обезпечат безопасността на язовирите, бездействат, твърди прокуратурата

10:03 | 23.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Опасните язовири в страната са общо 205. От тях 129 язовира с висока степен на опасност са с неизпълнени задължителни предписания за ремонтни укрепителни дейности. Това каза в пред БНТ Ася Петрова, заместник-главен прокурор, по повод сигнала на прокуратурата до Бойко Борисов за опасните язовири.

Тя допълни, че отнема години на контролните органи да разберат какви са компетентостите им, какво следва да изпълняват и по какъв начин. Тя определи отношенията им като пасивност и бездействие.

"Бездействието на контролните органи и държавните институции, които са компетентни да обезпечат безопасното експлоатиране на язовирните съоръжения, са причините за проверките”, каза Петрова. По думите ѝ вече три години се правят поредица от проверки, мерки и разпореждания до контролните органи и ефект в крайна сметка няма. Според нея законът е ясен за отговорностите на компетентните органи.

Безспорно сме установили на база технически документи, че състоянието на язовир "Бели Искър" е неизправно, частична работоспособност. Имаме експертен доклад за това състояние, посочи зам.-главният прокурор.

По думите ѝ две са мерките, които могат да бъдат взети според закона - ремонти и укрепителни дейности и да се ограничи натоварването на язовирното съоръжения.

Тя каза, че в случая с "Бели Искър" ремонт не е предприет.

Шест години не бяха достатъчно на контролните органи, за да направят нещо елементарно като акт за публично-държавна собственост. Без него е невъзможно да се предприемат следващите стъпки. Почти 7 г. по-късно е издаден такъв акт, контастатира още Петрова.

Резултат и ефект от проверките на другите язовири няма, защото по думите ѝ се пишат единствено и само задължителни предписания, свързани с необходимия ремонт. Санкции обаче не се налагат, въпреки констатираното неизпълнение на дадените задължителни предписания.

Това е административно нарушение и то трябва да бъде санкционирано с налагане на глоба. Има съставени актове, но няма издадени наказателни постановления или ако има, те са не повече от десетина. Няма нито една принудителна административна мярка. Смущаващо е, че единственият компетентен орган да наложи принудителна административна санкция твърди ,че не е компетентен орган, допълни Петрова.

205-те потенциално опасни язовира у нас са под постоянен мониторинг, а през активния дъждовен сезон на тях се правят инспекции всяка седмица, пише в позиция на Държавната агенцията за метрологичен и технически надзор във връзка с твърденията на прокуратурата.

От агенцията отчитат, че от началото на годината са извършени над 4 хил. проверки на водните съоръжения в страната. Съставените актове са 395.

Прокуратурата твърди, че надзорните органи не налагат ефективни санкции при установени нарушения с оправданието, че законовата уредба е непълна. Според прокуратурата обаче това не е така. Близо половината язовири в страната са неизправни, а 80 са в предаварийно състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още