Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

13 фермерски организации поискаха оставката на министър Румен Порожанов*

Земеделците готвят нов протест пред агроминистерството

13 фермерски организации поискаха оставката на министър Румен Порожанов*

Протест на биопроизводители, 9 април 2019 г. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Представители на 13 браншови организации мотивираха днес искането си за оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов и заявиха общ протест на 22 април, понеделник, пред агроминистерството. Фермерите обосноваха искането си с липсата на политики, стратегия и цели на управлението, както и тоталното пренебрегване на производителите на плодове и зеленчуци, на картофи и биопроизводителите, предаде БТА.

Според Милен Стоянов, председател на Българска асоциация биопродукти (БАБ), водената в момента държавна политика вместо да им помага, всява съмнения в истинността на българските биопродукти.

С новите рестриктивни разпоредби, които не кореспондират с европейските регламенти, има реална опасност от пълното изчезване на биопроизводителите от българския пазар, смята Слави Трифонов от Националната биологична асоциация. Той посочи, че поради грешно управление на бюджета през последните години за агроекологичните мерки, е създаден огромен бюджетен дефицит. Оттогава политиката на МЗХГ е да стопи този дефицит за сметка на биопроизводителите.

Според Трифонов критериите за биологично хранене у нас обаче са много ниски и страната ни е на последно място по биологично хранене в Европейския съюз. По думите му в повечето страни от ЕС и във всички скандинавски държави децата до 14 години ползват 100% биохрани в детските градини и училищата, а в България под 1%.

През последната година броят на биологичните производители е намалял с над 700 души - от 7400 сега те са по-малко от 6300, посочи Благовеста Василева, биопроизводител.

Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ), каза, че от 127 860 дка през 1992 г. площите с плодове през 2016 г. са 37 191 дка. Подобно е положението и при зеленчуците - от 157 091 дка през 2016 г. те са 60 267, т.е. намалението е близо 300%. Това е причината да внасяме изключително много плодове и зеленчуци.

Така населението се лишава от здравословната и вкусна българска продукция, за която има чудесни почвени и климатични условия, за сметка на вносните. Политиката през последните години е насочена към унищожаване на сектора, категорична е Милтенова. "Капакът" на този процес по думите й е дошъл през 2007 г. със системата за единно плащане на площ, която у нас се прилага еднакво за всички сектори, което тотално е изкривило тяхната равнопоставеност. Така се е стигнало до пълен дисбаланс и стимулиране на неефективно производство с потребление на голям публичен ресурс, концентриран в 6% от бенефициентите.

Производителите на плодове и зеленчуци алармираха, че от 360 хил. дка през 1989 г.- през 2018 г. площите са едва 26 хил. дка, което е 1200 процента по-малко.

Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ), подчерта, че днешната обединена изява не е политизирана и няма политически цели, а единствено защита на българската земеделска продукция. Той прогнозира, че ако не се вземат спешни мерки, до 5-7 години българските плодове и зеленчуци ще влязат в червената книга. Обещаното от това ръководство на МЗХГ, че 70 на сто от продукцията в големите търговски вериги ще е българска, не се е случило, посочи още производителят.

"Проектите за плодове и зеленчуци по инвестиционните мерки 4.1 и 4.2 от Програмата за развитие на селските райони са за 900 млн. лв. със субсидия от близо половин милиард. И ако това не е приоритетно, какво е" - това заяви в отговор министърът на земеделието Румен Порожанов.

Днес той се срещна със земеделски производители в Бургас, информира агроминистерството. Като процент проектите по мярка 4.1 в сектор “Плодове и зеленчуци” са 43% от всички договори, а като стойност 41 на сто. Специално за биопроизводителите субсидията е 140 млн. лв.  Половината от проектите и на младите фермери са за плодове и зеленчуци, а останалите - в животновъдството.

Порожанов допълни, че за последните 7-8 месеца МЗХГ разработи 5 нови държавни помощи за подкрепа на по-малките и средни стопани, сред които са сертифициране по Global GAP, за хладилни съоръжения, за минимандри и кланици.

За подпомагане на животновъдството ще бъде разработен и пакет “де минимис” за говеда, биволи и овце. Плащанията вървят регулярно по график, другата седмица ще платим т.нар. зелени плащания, каза Порожанов.

Новината е допълнена в 17:05 ч.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Румен Радев: Обществото очаква реална борба с корупцията