IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1336 нови случая на коронавирус у нас при огромните 11 505 теста

Делът на положителните тестове от общите спада от рекордните вчера 23,24% до 11,61%

07:12 | 21.10.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Като абсолютно число броят на новоустановените случаи на коронавирус отбелязва пореден рекорд в България, след като за 20 октомври са открити 1336 нови случая, но при направени 11 505 теста, което е с цели 7 099 повече на дневна база.

Така делът на положителните тестове от общите спада от рекордните вчера 23,24% до 11,61%. До този момент в страната ни са потвърдени 31 863 случая при общо 624 901 PCR теста. 

Активните случаи продължават да набъбват - до 13 430, което е увеличение с 1 064 случая, а в настанените в болниците се увеличават от 1562 до 1633 пациента. 

Увеличават се и настанените в интензивно отделение, те вече са 93, т.е. с 5 повече за последните 24 часа.

За изминалото денонощие са оздравели 261 души, с което общият им брой е 17 414. През последния ден са починали и 11 пациенти, като жертвите на COVID-19 у нас са вече 1019. 

Днес се очаква здравният министър проф. Костадин Ангелов да издаде заповед, с която маските стават задължителни и на открито от четвъртък. За въвеждането на мярката се обявиха много лекари и медицински сестри, а причината за това е високият ръст на новозаразени, заяви Ангелов на брифинг.

По-рано вчера  Ангелов се обяви „за“ задължителното носене на маски на открито по време на заседанието на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести. По думите му това е най-леката възможна мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19. 

Също вчера здравната криза придоби нов политически оттенък, след като президентът Румен Радев е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, че е бил в контакт със заразен с коронавирус. Според министъра на здравеопазването Костадин Ангелов държавният глава е знаел за положителната проба на началника на Военно-въздушните сили в неделя, но въпреки това е отлетял за посещението си в Естония. Според него държавният глава трябва да бъде поставен под карантина. 

Радев пък нарече случилото се "пример за активно мероприятие срещу него". Той прекрати посещението си в Естония, но след като кацна в София заедно с делегацията си и журналистите, показа теста си, който си е направил в понеделник в Естония и който е отрицателен.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
TomaNeverni
преди 3 години
" Да, изтървахме положението. " -Верно е, някои са се изтървали в гащите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
ми нема хоиш в Гърция и в болница, свети ти на тебе червеното, как така на останалите ньет .... в Еврoгeйcките държави не носат маски навонка, поне в нормалните .... да както вече казах докат има идuoти ше има и тарикати тествайте се бе, плащайте, носете маски вонка, в училища детски градини, на плажа ако искаш в Греция аааммм ако искаш аз да носа ?!? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
мише , за да влезеш в болница се иска отрицателен тест , за да идеш в гърция да си нагледаш имота се иска отрицателен тест , половин България свети в червено като рискова зона ... в доста европейски държави искат отрицателен тест за да влезеш от такава зона . ние също изискваме отрицателен тест от рисковите зони . има екипи , които работят по критична инфраструктура , там ако някой някъде се разболее се тестват целите екипи за да са наясно със ситуацията ... :))) ... доста хора си правят тестове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Има някои, които умират, чак след 2-3м. та това с умиранията, е доста относително и не мисля, че се води подобна статистика, колко е бил всеки в болница, макар че едва ли е трудно да се изведе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
каквото населението, таков и управникот, после протестират срещу него идиoтuте кyхи ..... аз не знам кой тъпyгеp ше хои да даде 11 050 * 100 леа 1 150 500 т.е. милка и кусур за да се тества ?!? е явно има бaлъци бол, щом има бaлъци ше има и тарикати ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
11,6% пак са твърде много, а "спадът" вероятно се дължи на двойно по-големия брой направени тестове, които статистически са по-добра представителна извадка. През лятото заразените няма как да са били толкова, защото смъртните случаи бяха 2-3 на денонощие, а сега са двуцифрено число с тенденция да нараствот. Да, изтървахме положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
"Статистиката" си е просто "статистика", в подзаглавието пише, че това си е спад, на процента заразени. Има тенденция да са повече заразени, но по това време на годината, винаги има болни. Вероятно и лятото са били толкова, просто ако нямаш симптоми, не ходиш в болницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
айде хаирлия да е ... до края на седмицата 2000 и нагоре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още