IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,8 млн. чужди туристи ще посетят България през зимния сезон

За тази година туроператорите очакват 11% ръст на приходите от туризъм

12:07 | 20.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ръст на туристите в България през предстоящия зимен сезон очакват туроператорите у нас. Очакват се около 1,8 млн. чуждестранни посещения, каза пред Bulgaria ON AIR Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

Той уточни, че това не се отнася само за ски и други зимни спортове, както и за СПА и балнео услугите и културния туризъм.

Българите, които ще почиват в чужбина за новогодишните празници, ще са около 90 хил. души, като 50 хил. от тях ще посетят Гърция. Организираните пътувания към южната ни съседка тази зима ще бъдат около 4 хил., а останалите ще предприемат индивидуални пътувания, прогнозира Драганов. 

Той подчерта, че огромната част от българите предпочитат да почиват у нас, в родните курорти.

За българите, които ще изберат петзвездни хотели за зимната си ваканция у нас, е добре да знаят, че резервациите в повечето от тях вече са направени, отчете той. Това води до намаляване на контингента и съответно до леко покачване на цените. По думите му по-изгодно е да се правят резервации в България, тъй като цените са по-ниски в сравнение със същите петзвездни услуги, предлагани в която и да е друга европейска страна.

Що се отнася до пътуванията за съседна Турция, Драганов посочи, че се отчита спад в туристическите резервации. През следващите месеци се очаква пътуванията към югоизточната ни съседка да намалеят с около 30%.

Като цяло за годината туроператорите очакват 11% ръст на приходите. По думите на Драганов увеличението идва от подобрената събираемост в резултат на акциите на данъчните през лятото по морските курорти.

„Ако в предишните години сме получавали в рамките на 1,5 млрд. лева, сега имаме около 400 млн. лева повече, които се чудим откъде идват. Те идват точно от подобрената събираемост“, посочи експертът.

Още от разговора вижте в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още