IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

18 областни града избират кмет на балотаж

Изборният ден започна в 7 ч. тази сутрин и ще приключи в 20 ч.

08:55 | 03.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Решаващ втори тур за избор на 97 кметове на общини, 377 кметове на кметства и за избор на 31 районни кметове се провежда днес. Сред тях е и кметът на Столична община за следващите четири години, съобщава Bulgaria ON AIR.

В 168 от 265-те български общини кметовете бяха избрани още на първи тур на местния вот на 27 октомври. 9 областни града също вече имат кметове, а в останалите 18 предстои балотаж.

На първия тур разликата между двамата кандидати за кмет на София – Йорданка Фандъкова, издигната от ГЕРБ и СДС и независимата Мая Манолова, подкрепена от БСП и десни партии, беше 9%.

Балотаж ще има и в 22 от 24-те столични района. На първи тур е избран само кмет на район Банкя и на Кремиковци.

Градовете, в които в неделя няма да има втори тур, са Враца - Калин Каменов, Монтана - Златко Живков, Стара Загора - Живко Тодоров, Бургас - Димитър Николов, Велико Търново - Даниел Панов, Габрово - Таня Христова, Кюстендил - Петър Паунов, Кърджали - Хасан Азис, Хасково - Станислав Дечев.

В останалите избирателите отиват до урните и днес.

В Пловдив гласоподавателите ще избират между Здравко Димитров от ГЕРБ и Славчо Атанасов от ВМРО.
Във Варна битката е между досегашния градоначалник Иван Потрих от ГЕРБ и Костадин Костадинов от партия "Възраждане".

Вторият тур на изборите за кметове започна нормално, в ЦИК няма сигнали, че не е започнал изборният ден, съобщи пред журналисти в ЦИК Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия, цитиран от БТА.

Гласуването започна в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа. Ако пред някоя секция има хора да гласуват, те ще могат да упражнят правото си на вот до 21.00 часа.

Тъй като на втория тур бюлетините са по-къси, Андреев призова хората да ги сгъват отново и добре след поставянето на втория печат. Хартията на бюлетината е сравнително дебела и тя може да се разгъне в урната, и така да се види за кого е гласувал избирателят, посочи Андреев.

Как да гласуваме?

В местните избори днес гласуваме с няколко бюлетини:

- бюлетина за кмет на община;

- бюлетина за районен кмет;

- бюлетина за кмет на кметство;

В градовете София, Варна и Пловдив гласуваме с бюлетина за кмет на община, бюлетина за кмет на район, а в кметствата към тези общини - с бюлетина за кмет на кметство.

Всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба ѝ има място за два печата на СИК. В долния ѝ ъгъл има 8-цифрен номер, който се откъсва по перфорацията от член на СИК след гласуването и поставянето от СИК на втория печат на гърба на бюлетината, пише Bulgaria ON AIR.

В бюлетината са вписани наименованията на всички партии, коалиции, местни коалиции регистрирали кандидати във Вашия изборен район за съответния вид избор и имената на независимите кандидати, ако има регистрирани такива, както и квадратче с "Не подкрепям никого".

В бюлетината за общински съветници, в дясната страна са очертани толкова кръгчета, колкото е максималният брой на кандидатите от една кандидатска листа на партия, коалиция или местна коалиция и съдържат трицифрения номер на кандидатите от съответната кандидатска листа.

Вашият глас ще е действителен, ако правилно отбележите Вашия избор.

За кмет на община, район или кметство гласувате, като в квадратчето с номера пред имената на избрания от Вас кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V.

Ако не желаете да подкрепите нито един кандидат на партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет, в бюлетината за съответния вид избор може да поставите знак Х или V с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето с надпис "Не подкрепям никого".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още