IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20% от минно-добивните предприятия планират увеличение на производството си

Минният бизнес има позитивни очаквания за 2011 г.

17:34 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
20% от минно-добивните предприятия планират увеличение на производството си

20% от предприятията, членуващи в Българската минно-геоложка камара (БМГК), имат намерение да увеличат производството си през 2011 г., 18% смятат да разширят инвестиционната си програма, а 13% възнамеряват да увеличат броя на персонала в предприятието си. Това показват резултатите от проведена от БМГК анкета сред членовете й.

В изследването прави впечатление, че 63% от компаниите, членуващи в камарата, имат положителни очаквания за 2011 г. По-малко от една четвърт от анкетираните са с негативни очаквания, съобщиха от организацията.

45% от минно-добивните предприятия, членуващи в камарата, отбелязват, че предходната 2010 г. е била по-скоро успешна, а 35% не виждат съществена разлика по отношение на условията за бизнес спрямо 2009 г.

18% от предприятията са намалили производствената си програма през миналата година. Почти същият процент са съкратили персонал. Една малка част от фирмите са били принудени да намалят заплатите на служителите си. Увеличение на инвестициите си отчитат 15% от дружествата, 5% пък са назначили нови хора, показват още резултатите от допитването.

През 2010 г. минният бизнес е инвестирал във внедряване на нови технологии, развитие и повишаване на квалификацията на персонала и подобряване на условията на труд. Основните проблеми, посочени от компаниите за 2010 г. са: финансовата и икономическа криза – за 23% от анкетираните, мудност в работата на администрацията или неефективност на държавните институции – 17%, нелоялната конкуренция – 9%, недобра нормативна база – 8%.

В изследването са участвали представители на всички подбраншове, членуващи в камарата – геология, добив на метални полезни изкопаеми, въгледобив, добив на неметални полезни изкопаеми – индустриални материали, добив на нефт и природен газ, добив на инертни и строителни материали, добив на скалнооблицовъчни материали, логистични дейности.

Минно-добивната индустрия формира до 5% от брутния вътрешен продукт на страната, осигурява работни места за 30 хил. души и чрез други, свързани дейности, на още 120 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още