Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

20% от разходите на българите отиват за битови сметки

Това е най-голямото разходно перо в домакинствата не само у нас, но и в ЕС, показват данни на Евростат

20% от разходите на българите отиват за битови сметки

Снимка: Jasper Juinen, Bloomberg LP

20% от общите разходи на българските домакинства са свързани със сметки за ток, газ, вода и други битови сметки, показват данните на Евростат за 2019 година. Това е най-големият разход на домакинствата не само у нас, но и в целия ЕС.

Според статистиката в страните от общността за сметки домакинствата отделят почти 24% от разходите си. На второ място в ЕС се нареждат разходите за транспорт (13,1%), следвани от отделяните от домакинствата пари за храна и безалкохолни напитки (13% от общите разходи).

Още по темата
В България на второ място с 18,4% от общите разходи се нареждат храните и безалкохолните напитки, а на трето място са разходите за транспорт (13,7% от общите).

За културни развлечения българите отделят 8,2% от общите си разходи, а за ресторанти и хотели - 6,9%. За сравнение домакинствата в ЕС отделят по 8,7% от разходите си по тези две пера.

Разходите за алкохол и цигари са в размер на средно 4% от общите в ЕС, а в България - 5,3%. Повече отделяме и за здраве - 6,4% от всички разходи на българските домакинства, спрямо 4,4% в ЕС.

По-големи са разходите и за образование - в България те са 1,1% от общите, спрямо 0,9% от общите в страните от ЕС, както и за комуникации (4,7% от общите в България, спрямо 2,4% в ЕС), показват още данните на Евростат.

От статистическата служба отчитат, че през 2020 година може да се очаква промяна в структурата на разходите на домакинствата на фона на пандемията от коронавирус. Данните ще бъдат публикувани през 2021 година.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хоум офисът и онлайн обучението вдигнаха двойно цените на лаптопите