IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20% ръст на приходите от туризъм по Черноморието очаква експерт

До 30% намаления на цените ще има през септември по морските ни курорти

17:48 | 22.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С над 20% повече приходи от туризъм по Черноморието очаква председателят на Института за анализ и оценки на туризма Румен Драганов. Той се позовава на последните данни на Националната агенция по приходите (НАП), която провежда активни проверки по морските ни курорти от началото на летния сезон.

По думите на експерта в резултат на засилените данъчни инспекции оборотите на заведенията скочили в пъти, така че „като цяло приходната част тази година ще бъде значително по-добра от предходната“.

„От една страна, имаме повече туристи, но преди всичко и от това, че НАП заедно с Министерството на туризма и Министерството на финансите, МВР и ДАНС много активно се включиха в това да може държавата да прибере парите си от туризма”, обясни Драганов, цитиран от Агенция „Фокус”.

Драганов потвърди и данните за значителен ръст на туристи. „Сега всички данни посочват, че туризмът се движи в рамките на около 15% повече от предходната година. 2016 година става година еталон за българския туризъм“, каза Драганов. 

„Имаме две много силни години – 2013 г. и 2014 г., които в някои параметри са сравними с 2016 г. Оттук нататък и 2017 г. и 2018 г. ще се движат в параметрите на 2016 г.”, коментира експертът.

Очаква се септември да бъде много силен месец, каза още Драганов.

„От една страна имаме два дълги уикенда – в началото и края на септември, а от друга, се очаква да се запази хубавото време по Черноморието. В същото време имаме увеличаване на престоя почти на всички европейски туристи”, коментира той.

По думите му през септември цените по морските курорти се понижават на два пъти - от 1 до 15 септември, когато изпадаме в междинния сезон и след 15 септември, когато сме в нисък сезон. Към края на септември намаленията ще достигнат между 25% и 30% в сравнение с това, което е било във върха на сезона, очаква експертът.

Той посочи, че българите традиционно избират да почиват в България. „През това лято очакваме над 5,6 млн. българи да бъдат общо почивалите на българското Черноморие и вътрешността на страната”, добави той.

В чужбина общо за годината ще излязат около 4,1 милиона българи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още