IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 млн. лв. ще струва ремонтът на руските бойни самолети

Други 46 млн. лв. ще получи руската компания РСК МиГ за осигуряване на летателната годност на изтребителите

16:07 | 28.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството одобри над 200 млн. лв. за ремонта на притежаваните от българските военно-въздушни сили руски самолети МиГ-29 и Су-25, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет (МС). Други 46 млн. лв. ще бъдат платени на руската компания АО „РСК МиГ“ за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29.

Конкретно за МиГ-29 става дума за ремонт на 8 изтребителя, който ще струва на хазната над 81 млн. лв. без ДДС

Проектът за инвестиционен разход за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29 е пряко свързан с изпълнението на задачата по Air Policing в единната интегрирана система за ПВО на НАТО (NATINAMDS), като част от ангажиментите на България към Алианса по отношение на охраната на въздушното пространство, уточняват от МС.

Реализирането на проекта е в пряка зависимост от осъществяването на проекта за придобиване на нов тип боен самолет и е от изключителна важност, както за националната сигурност и отбраната на страната, така и за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Осигуряването на летателната годност на самолети МиГ-29 ще позволи запазването на придобити отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и в транзитния период на усвояването и декларирането му в оперативна готовност, твърдят управляващите. 

Правителството одобри също така допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. в размер до 46 млн. лв., за сключване на договори за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29 по рамково споразумение с AO „РСК „МиГ“. Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.

Със сключването на договорите ще се създадат необходимите условия Военновъздушните сили да поддържат способности за контрол на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния суверенитет (Air Policing), за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, категорични са от МС.

За възстановяването на летателната годност на самолети Су-25 ще отидат 99 млн. лв. Това, според съобщението от правителствената пресслужба, ще спомогне за запазване на придобити отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и достигането до оперативна готовност за използване на същия за действия по земни/надводни цели – роля „Въздух - Повърхност“.

С друго постановление кабинетът одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. С 3,1 млн. лв. се увеличават утвърдените разходи по „Политика в областта на съюзната и международната сигурност“, бюджетна програма „Военна информация“, показател „Персонал” с 3,1 млн. лв. за сметка на разходите по същия показател по „Политика в областта на отбранителните способности“, бюджетна програма „Административно осигуряване, инфраструктура и управление на риска“.

По този начин се актуализират разходите по бюджетна програма „Военна информация“ във връзка с планираното от началото на 2018 г. увеличение на основните месечни възнаграждения на военнослужещите в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и осигуряването на средства за изплащане на обезщетения.

С друго правителствено постановление се одобряват допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г., като средствата за това се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за настоящата година. Увеличават се утвърдените разходи по „Политика в областта на съюзната и международната сигурност“, бюджетна програма „Военна информация“ с 4 млн. лв. за изпълнение на специфични цели при осъществяване на разузнавателната дейност и за реконструкция на административната сграда на служба „Военна информация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още