IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2016 г. е приключила със сериозен ръст на оборотите в услугите

Увеличение има при всички видове дейности, най-високо е при транспорта и пощенските услуги

13:05 | 23.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Оборотите в сектора на услугите в България нарастват през четвъртото тримесечие на 2016 година както на годишна, така и на тримесечна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Националната статистика проследява дейностите, свързани с транспорт и складиране, създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщенията и други бизнес услуги. 

На годишна база общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи” нараства с 8%. Увеличението е при всички дейности, като най-значително е при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта” (15,7%) и „Пощенски и куриерски услуги” (10,8%). 

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” е със 7,3% по-висок в сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 г. Нарастване има при повечето дейности, като най-съществен е ръстът при „Издателска дейност” - със 17,3%, следван от „Дейности в областта на информационните технологии” - с 14,5%, и „Информационни услуги” - с 13,1%.

Спад се наблюдава при „Радио- и телевизионна дейност” (7%) и „Далекосъобщения” (0,5%).

При “Други бизнес услуги” най-голямо увеличение спрямо година по-рано е регистрирано при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност” - с 24,6%. Най-съществено е намалението при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи” (22,6%).

Спрямо третото тримесечие на 2016 година общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи”, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 3,1%. Ръст е регистриран при почти всички дейности в сектора, като най-висок е за „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта” (7%). Намаление се наблюдава само при дейност „Воден транспорт” - с 22,8%.

Оборотите в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” нарастват с 4% спрямо третото тримесечие на 2016 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Издателска дейност” и „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика” - с 12,7%.

Спад се наблюдава при „Радио- и телевизионна дейност” (3,9%) и „Далекосъобщения” (0,8%).

При почти всички дейности в състава на “Други бизнес услуги” е налице ръст на оборотите спрямо предходното тримесечие, като то е най-голямо при „Други професионални дейности” (7,9%).

Само при две дейности е регистрирано намаление: „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи” - с 9,7%, и „Рекламна дейност и проучване на пазари” - с 4,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още