IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 - годината, създала нова ситуация на българския пазар на труда

Трудовият пазар ще бъде доминиран все повече от новите технологии, а работодатели и работещи ще трябва да се вписват в новата дигитална среда, за да бъдат конкурентни

14:13 | 01.01.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

2017 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2017 г."

Изминалата 2017 година приключва с изненадващо добри резултати за пазара на труда - рекордно висока заетост и почти рекордно ниска безработица, трудовите доходи продължават да нарастват с добри темпове. Липсата на работна ръка се оказа основният дефицит, което се превръща в риск не само за трудовия пазар, но и за новите инвестиции и за икономиката като цяло.

Ефектите от посочените фактори не закъсняват - наличната работна ръка става все по-взискателна към работодателите и упражнява натиск за покачване на доходите. Бизнесът от своя страна има да наваксва по отношение на осъзнаването на ползите от отказ от традиционното работно място и предимствата на дистанционната работа.

Като цяло пазарът на труда през 2017 година продължи да създава работни места, безработицата в страната падна до нива под 6%, което е рекордно ниско равнище за последните осем години, доходите тръгнаха нагоре. В същото време остарялото трудово законодателство се превръща във все по-сериозна пречка в контекста на дигитализацията и новите технологии, които навлизат на трудовия пазар.

2017 година показа, че ако досега конкурентоспособността на фирмите се измерваше с тяхното технологично обновление, тя вече ще се измерва с възможностите на компаниите да дават търсените работни заплати. Предприятията, които не могат да генерират достатъчно добри печалби, няма да могат да си осигурят работна сила.

В търсене на кадри

Всички експерти са категорични, че голямото търсене на качествена работна ръка тепърва предстои и се изказват предпазливо за предприетите стъпки за „внос“ на кадри от чужбина.

2017 година ни направи свидетели на съвсем нова ситуация на пазара на труда - промени се посоката на търсенето и предлагането. И така от пазар, предлагащ работна ръка, българският трудов пазар стана търсещ работна сила – работната ръка не достига, а и не желае да заема предлаганите позиции за предлаганото заплащане, коментира бившият заместник-министър на труда и социалната политика и  вицепремиер на България между 2001 г. и 2005 г. Лидия Шулева. 

Ефектите от тази нова ситуация вече се виждат – натискът на работната сила върху пазара на труда води до това работниците до голяма степен да започват да диктуват условията на заплащане и на труд. Това обаче не винаги може да бъде удовлетворено от страна на работодателите. В този смисъл сме изправени пред сериозна опасност – очертава се през 2018 година да имаме затворени фирми - поради липсата на работна ръка и невъзможността на част от предприятията да отговорят на търсените работни заплати от служителите. 

Конкурентоспособността на фирмите доскоро се измерваше с тяхното технологично обновление, а сега ще се измерва с това доколко конкурентоспособността на предприятието може да поеме натиска на работната сила - могат ли фирмите да дават исканите работни заплати, посочи Лидия Шулева. Тя определи това като друг вид повишаване на конкурентоспособността, защото фирмите, които не могат да генерират достатъчно добри печалби за дейността, която извършват, няма да могат да си осигурят работна сила. От друга страна, има и много фирми, които откликват на нуждите от по-високи заплати, но пък не могат да намерят достатъчно квалифицирана работна ръка, която да наемат.

Така че през 2018 година ще има фирми, които поради ниска конкурентоспособност и ниска възможност да генерират доходи, ще затворят. Причината е, че няма да намерят достатъчно хора да работят. Някои предприятия може и да се изместят поради недостиг на работна сила.

Липсата на подходящи специалисти вече потиска реалните възможности на икономиката - фирми отказват или бавят поръчки заради недостиг на трудови ресурси, а 35% от промишлените предприятия определят именно този недостиг като фактор ограничаващ разширяването на производството им, посочва икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев.

Според Иван Нейков от Балканския институт по труд и социална политика 2017 г. е динамична и с добри резултати - ниска безработица, активен пазар в реалния сектор, увеличено търсене на работна ръка. Основният негатив продължава да бъде дефицитът на квалифицирана работна ръка, което оказва въздържащо действие върху икономическия растеж.

Курс: „внос“ на работна ръка

През годината държавата направи първи стъпки към попълване на дефицитите на трудовия пазар – бяха облекчени редица процедури за „внос“ на работници от чужбина.

Именно това е едно от новите предизвикателства, твърди Нейков - възможно е този подход да има неочаквани последици в обществения живот, тъй като пристигането на големи групи хора с цел да заемат празните работни места у нас може да бъде посрещнато по подобен начин, по който бяха посрещнати и потоците от бежанци. 

Все още не използваме важен инструмент, за да мотивираме българските кандидати за работа – признаването на знания и умения, придобити по неформален начин“, каза Нейков. В този подход той вижда голям капацитет, каза експертът, защото тези хора не могат да се появят на „белия“ пазар на труда сега поради това, че нямат официално призната квалификация.

Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Stanislav_Stankov
преди 5 години
Пазара на труда в България, въпреки силния ръст през 2017 и началото на 2018 все още много изостава от развитите страни. Нормално е доходите да се повишават с по - бързи темпове и въпреки това да са доста назад. Все още нещата извън гр.София не са никак добре, а в малките населени места, както и в Северозападна България - пълна трагедия. Делът на сивата икономика в страната е много голям, а трудовото законодателство в много фирми не се спазва. Това отблъсква много от именно споменатите в статията безработни. Цените последните години също много се повишиха, както и самия стандарт за начин на живот. Хората искат да водят все по - добър живот, но това често не е според възможностите (дохода) им. Иначе браво, статията е много добра, описва много точно ситуацията в момента. Много точно е казано, че фирмите ще трябва да отговарят на търсените от служителите заплати и само тези, които се справят с този проблем ще могат да се развиват или дори да просъществуват. Така е и така трябва да е в момент на икономически пик. Трябва да се прекрати порочната практика с десетилетия в България, малък брой собственици да прибират големи печалби и да живеят като царе на юг от околовръстното, за сметка на супер лишения от страна на служителите им. Това все още си е в пълна сила, но тенденцията поне е към повишаване на доходите и рано или късно всички работодатели ще бъдат принудени да заплащат повече за труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Ами каквито кадри си е произвела демократичната ни икономика и образование такива и ще ползва. Тотална неграмотност бе хора. Срам. Не ви ли е срам, че Джино спечели формат без да е прочел една книга. Ей такива работници ще имаме само. Социализма каквото създаде вече отива на пенсия. То деца няма никакви, а колкото има не са българи. Чакай работа от тях. Ясно е за какво иде реч. Германия като завладяла Франция през 1940та Хитлер решил че ще завладее и света. Та нали военната промишленост и не само на Франция, Белгия, Холандия е негова. Оказало се, че военните заводи на Франция работят с производителност на работниците само 1/4 от тази на германските. Хитлер местил работници в Германия, където производителността е по-голяма при същите други разходи. Та подобно е и у нас сега. Народа си бяга да бачка у Германия. Явно не сме ефективни, а демографската картина нищо добро не предвижда по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Моето скромно мнение, подкрепено от някакво статистика е, че количеството работна сила не е основния проблем, а ниската производителност на труда. И 1 млн филипинци, афганистанци и какви ли не да внесем - резултатът ще е същият.А по-висока производителност не се получава с назначаване на 1000 нископлатени работници, а с инвестиции в съвременно производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още