IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019-та затвърждава скептицизма на българите към големите обществени проекти

Действията на властта по опитите за рестарт на АЕЦ "Белене" и купуване на самолетите F-16 се оценяват за значими от 12-17%, от хората, сочи анкета

18:33 | 16.12.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След десетилетия на политическо ангажиране и разочарования българинът не само се дистанцира все повече от партиите, но и затвърждава скептицизма си към големите обществени проекти, като се затваря все повече в личния живот. 

Това показват данни от национално представително проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 5-12 декември 2019 г. сред 1017 пълнолетни граждани. Изследването е част от тримесечния мониторинг на агенцията на обществено-политическите нагласи на българските граждани. 

В края на 2019-та основанията за позитивната равносметка и надеждите идват основно от семейния и професионалния живот. 93%, или с 12 на сто повече от 2018 г., казват, че чувстват подкрепата на семейството и близките си. 68%, спрямо 61 на сто през миналия декември, се стремят да отделят повече време за себе си и семейството си и по-малко да се ангажират в професионалния и обществения живот. Сред работещите осем от всеки десет е доволен от мястото, където работи.

На другия край на скалата са инвестициите в образователно-професионалния и обществения живот. Едва 26 на сто, спрямо 27 на сто през 2018 г., са повишили образованието, квалификацията си или са придобили нови умения. За 16 на сто (с 4 процента повече от 2018 г.), но все така в дъното на приоритетите, е участието в гражданска инициатива, кауза или протест.

Друга тенденция, забелязана от анализаторите, е, че без да се подценява значението на личните доходи, все повече хора се фокусират върху средата на живот в тяхното населено място. Ако през 2017 г. фокусът върху доходите, спрямо този върху средата, е бил в съотношение 55 на сто към 29 на сто, сега вече е 46 процента към 35 процента, като вече заема водещо място във всички активни групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
marto1992
преди 4 години
5-6 апартамента в софия са около 1 - 2 милиона лева, което е нищо на фона на сделки за милиарди и евентуалните ползи от тях.Или според теб тоя дето договаря АЕЦ-а и газовия хъб трябва да е на 800лв заплата? Сигурно ще е голям спец :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
"големите обществени проекти "... от ония ли , дето ше докарат на някой управник 5-6 апартамента ... с джакузи на терасата и асансьор до тоалетната !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още