IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2020 г. е приключила с безработица от 6,7% у нас

На месечна база няма промяна в стойността на показателя, а на годишна Агенцията по заетостта отчита ръст от 0,8 процентни пункта

13:57 | 15.01.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През декември – месеца, в който строгите ограничителни мерки заради пандемията вече бяха в сила и редица бизнеси отново бяха затворени принудително, безработицата е запазила нивото си на месечна база. Равнището на регистрирана безработица в България през декември е 6,7%, показва статистиката на Агенцията по заетостта.

Това е най-ниската регистрирана стойност след края на извънредното положение на 13 май 2020 г. – стойност, регистрирана и през ноември. Спрямо ноември няма промяна в стойността на показателя, а спрямо декември 2019 г. се наблюдава ръст от 0,8 процентни пункта.

В края на декември регистрираните безработни в бюрата по труда според данните на Агенцията по заетостта са били 220 292, което е с 1 452 повече от ноември. На годишна база увеличението е с 25 577 души.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 32 607 безработни. Освен тях, други 488 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията. 

През последния месец на 2020 г. броят на започналите работа безработни лица достигна 12 253, като в сравнение със същия месец на миналата година се отчита ръст с 8,2 на сто.

През изминалия месец 523 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда. От започналите работа 81,2% са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост - 26,8% от всички започнали работа, следвани от търговията - с 17,1%, държавното управление - 6,8%, строителството - 4,7%.

Работа на субсидирани работни места са започнали 2 309 безработни от рисковите групи - 462 по програми и мерки за заетост и 1 847 - по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Схемата "Заетост за теб" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която стартира през юли като антикризисна мярка, е осигурила заетост на 8 335 души, като само през декември са сключени трудови договори с нови 751 безработни.

Антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта, популярни като трети дизайн на 60/40 и 80/20, осигуриха запазването на заетостта на повече от 300 хил. заети от май до края на декември.

Мярката "Запази ме" за компенсиране на заетите в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури за месец от старта си гарантиран минимален доход на 14 544 работници и служители в над 3100 фирми.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през декември са 7 572. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (400%), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (10,5%),  строителството (7,8%), административните и спомагателните дейности (7,7%), държавното управление (7,6%) и финансови и застрахователни дейности (5,1%).

Най-търсените професии през месецa са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; стопански и административни специалисти; продавачи; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; персонал,полагащ грижи за хората; водачи на МПС и подвижни съоръжения и др. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още