Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

2021 г. започна с плах ръст в наемането на служители у нас

В края на първото тримесечие средната месечна работна заплата в България нараства с 11% за година

2021 г. започна с плах ръст в наемането на служители у нас

Снимка: БГНЕС

Негативите за трудовия пазар в България, причинени от блокадите заради пандемията, плахо се стопяват през първото тримесечие на 2021 г. Очевидно пролетната блокада и новите ограничения, когато много бизнеси бяха затворени за пореден път, не са се отразили сериозно върху пазара по наемане на служители. Положителна роля имат и работещите антикризисни мерки в подкрепа на заетостта.

Това се вижда от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), според които наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първите три месеца на 2021 г. се увеличават спрямо края на миналата година, което обръща тенденцията на спад от края на 2020 г.

Според данните на националната статистика наетите по трудово и служебно правоотношение към края на март 2021 г. нарастват с 34,4 хил., или с 1,5%, спрямо края на декември 2020 г., като достигат 2,26 милиона души.

Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2020 г. най-голямо увеличение се наблюдава в сферите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6,0%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 5,2%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 4,4% - най-вероятно заради държавните стимули към тези икономическите дейности. 

Още по темата

Най-голямо намаление на наетите е регистрирано в дейностите „Добивна промишленост“ - с 6%, и „Административни и спомагателни дейности“ - с 2,2%.

По икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 21,2 и 17%.

На годишна база в края на март 2021 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение продължават да намаляват - с 0,8 хиляди. Най-голямо намаление на наетите има в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ - със 7,5 хил., „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 5,6 хил., и „Административни и спомагателни дейности“ - с 5,2 хил.

Заради пандемията и острата нужда от кадри в здравната система най-голямо увеличение на наетите се отчита в „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 8,4 хил. Ръст е налице и при „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - със 7,1 хиляди.

В процентно изражение намалението е най-значително в „Добивна промишленост“ - с 8,3%, „Операции с недвижими имоти“ - със 7,6%, и в „Административни и спомагателни дейности“ - с 4,4%. Най-голямо увеличение е регистрирано в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - със 7%, и в „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 5,6%.

Положителна е тенденцията при нивото на средната месечна работна заплата.

През първото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата в страната се повишава до 1462 лв. и нараства спрямо предходното тримесечие с 1,7%. Средната брутна месечна работна заплата за януари 2021 г. е 1454 лв., за февруари - 1431 лв., и за март - 1500 лева, показват данните на националната статистика.

Икономическите дейности с най-голямо увеличение на показателя са - „Добивна промишленост“ - с 10,2%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 8%, и „Административни и спомагателни дейности“ - със 7,7%.

Най-значително намаление на заплатите е регистрирано в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 8,9%, „Операции с недвижими имоти“ - с 8,4%, и в „Култура, спорт и развлечения“ - с 8%.

През януари-март 2021 г. средната месечна работна заплата нараства с 11% спрямо първото тримесечие на 2020 г. Най-голям е ръстът в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 27,1%, „Държавно управление“ - с 18,5%, и „Добивна промишленост“ - със 17,1%. Намаление на заплатите е регистрирано в две икономически дейности: „Култура, спорт и развлечения“ - с 6,8%, и в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 2,7%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първото тримесечие на 2021 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - 3 613 лева, „Финансови и застрахователни дейности“ - 2 188 лева, и „Добивна промишленост“ - 2 108 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 717 лева; „Други дейности“ - 961 лева; „Селско, горско и рибно стопанство“ - 984 лева.

Запазва се тенденцията заплатите в обществения сектор да изпреварват в ръста си тези в частния. Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2021 г. в обществения сектор нараства със 17,2%, а в частния - с 8,8 на сто.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
нема проблеми... почнах нова работа с около 15% по висока заплата.... от предишната, и пак ще търся че ми се струва ниска заплатата.

Още от Икономика и политика
А. Василев: Санкциите по закона „Магнитски" можеха да заразят цялата икономика