IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

208 хил. безработни са започнали работа през първите десет месеца на годината

Средномесечното равнище на регистрирана безработица за януари – октомври 2017 г. е 7,3%

11:14 | 13.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 208 хиляди безработни са започнали работа през първите десет месеца на 2017 г., като 88% от тях са били наети на несубсидирани работни места. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на церемонията по връчването на наградите „Работодател на годината“ на Агенцията по заетостта.

Форумът се проведе на 12 декември в София, съобщават от социалното министерство.

Министърът припомни, че средномесечното равнище на регистрирана безработица за периода януари – октомври 2017 г. е 7,3% и подчерта, че подобна стойност за последно е отчетена за същия период през 2009 г. 

Положителната тенденция за намаляване на безработицата продължава и през третото тримесечие на 2017 г., когато нивото й се понижава до 5,8%. Това е най-ниската й стойност от 2008 г., посочи Петков.

Той коментира, че независимо от общата благоприятна ситуация на пазара на труда, регионалните различия в заетостта и безработицата се запазват, което налага провеждането на целенасочена политика по заетостта за тяхното преодоляване.

По време на форума „Работодател на годината“ Бисер Петков награди компаниите с най-голям принос за развитието на националния пазар на труда през 2017 г. В тази категория той връчи призове на предприятията „Язаки България“, „Била България“ и „Пилко“. В категорията „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар“ бяха отличени 9 компании.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още