IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

213 чужденци ще учат български език по програмата за насърчаване на заетостта

Плановете по стратегията за намаляване на бедността предвиждат и по-привлекателна училищна среда

12:01 | 23.07.15 г.
213 чужденци ще учат български език по програмата за насърчаване на заетостта

231 чужди граждани ще учат български език и традициите в страната по програмата за 2015 - 2016 година, изготвена във връзка с Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване.

Тази мярка е част от Приоритет №1 в плана, който е свързан с осигуряване на възможност за заетост и повишаване на доходите от труд чрез активно включване на пазара на труда. Обучението на чуждите граждани трябва да се проведе през тази година и се финансира от Европейския интеграционен фонд. Водещата институция по изпълнението на мярката е Агенцията по заетостта.

За 2016 година е предвиден и проект за подобряване на квалификацията и преквалификацията на граждани на трети страни. Източниците за финансиране на тази мярка вече са националният бюджет и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

Водещата институция по изпълнението на мерките е вътрешното министерство.

Като цяло плановете за намаляването на бедността в страната, публикувани на сайта на Портала за обществени консултации, предвиждат редица обучения по различни програми за заети или безработни лица през тази и следващата година.

По програма през тази година трябва да бъдат направени и промени в Закона за насърчаване на заетостта, които да осигурят защита на уязвими групи на пазара на труда. Изготвени са и мерки срещу младежката безработица, в подкрепа на трайно безработните, както и за насърчаване на работодателите да наемат лица в предпенсионна възраст (над 50 години).

В изпълнение на мерките ще бъдат организирани и различни събития - трудови борси, информационни срещи, както и ще бъдат разработени учебни планове за начално професионално обучение с цел придобиване на квалификация по професия.

За привличането на интереса на децата, както и за превенция на ранното отпадане от училище, ще бъдат организирани международни олимпиади и състезания, за които са отделени почти 1,25 млн. лева. По ОП „Развитие на човешките ресурси“ пък са отделени 14,5 млн. лева за проекта „Да направим училището привлекателно за младите хора“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още