IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2235 лв. е издръжката на живот на домакинство през септември

Близо 80% от домакинствата в България живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живот

13:49 | 26.10.16 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

2235 лева са били нужни на четиричленно семейство в България, за да живее нормално през септември. Средната издръжка на живота на едно лице от четиричленно домакинство е 558,82 лв. Това показва редовното проучване за издръжката на живот на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. 

Тук се включват разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. 

През последното тримесечие издръжката на живота отчита леки колебания нагоре с 0,4%, но все още на годишна база се наблюдава спад с 0,4%, посочва се в изследването. Според анализаторите издръжката на живота до края на 2016 г. ще следва тенденцията на намаление или нулев ръст на инфлацията, тъй като не се очертават достатъчно устойчиви индикатори за възстановяване на икономиката.

В края на третото тримесечие на 2016 г. лекото нарастване на издръжката на живота се дължи основно на поскъпването на хранителните стоки средно с 0,9%, а на годишна база бележи ръст с 1%. Основната причина е влиянието на сезонния характер на някои хранителни стоки. 

Прагът на абсолютна бедност, базиран на потребителска кошница от 100 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достига до 297 лв. на едно лице, отчита се в анализа на Института. Налице е нарастване на тримесечна база с 0,6%, а на годишна база - с 0,4%. Данните показват нарастване по-скоро на т. нар. стоки от първа необходимост, които имат висок относителен дял в потреблението на бедните домакинства.

Проучването сочи, че 78,5% от домакинствата в страната живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живот. Запазва се високият дял на домакинствата, които са принудени да се самоограничават в разходите, след като доходите им изостават от необходимите средства за издръжка на живота.

30,5% от домакинствата са с общ доход на едно лице под издръжката за бедните домакинства (до 297 лв.), или близо 2,2 млн. лица. Намалява броят на живеещите под абсолютния праг на бедността (с около 57 хил. лица), но темпът е бавен и затова техният дял се задържа на високи нива.

48% от домакинствата са с общ доход на 1 лице от 297 до 559 лв. (или около 3,4 млн. лица). Изменението е с по-високи темпове на нарастване (с +3,4%), което означава, че лицата са по-близо до издръжката на бедните домакинства, и рискът да попаднат отново в групата на бедните е твърде голям. 21,5% от домакинствата са с общ доход на едно лице над издръжката на живота (559 лв.), а това представлява около 1,6 млн. лица.

България е начело и по дял на лицата, живеещи в тежки материални лишения (34,2%), следвана от Румъния (22,7%) и Гърция (22,2%), отчита изследването.

От Института правят извода, че няма основание да се твърди, че има чувствителни промени в икономическото благосъстояние на населението. Броят на живеещите лица в бедност намалява, но българското общество не е станало по-богато, предвид факта, че делът на лицата живеещи в риск от бедност и социално изключване се запазва на високи нива.

Все още обаче темповете на нарастване на средната работна заплата са крайно недостатъчни, за да се почувства осезаемо подобрение на пазара на труда и оттам на жизнения стандарт на населението, отчита анализът. Причините са изключително ниската база, от която започват да растат възнагражденията, а така също и задълбочаващите се регионални разлики в заплащането.

Разликите в стандарта на живот в различните региони у нас остават непреодолимо големи. Покупателната способност на работната заплата се повишава плавно, но равнището й остава твърде ниско, за да изразява някакви значителни и трайни промени в жизнения стандарт на населението.

КНСБ ще настоява за приемането на конкретни мерки за повишаване на доходите.

Сред тях са приемане на механизъм за нарастване на минималната работна заплата, като най-ниското месечно възнаграждение в страната да се движи в коридора от линията на бедност, умножена по коефициент 1,3, до 60% от средната работна заплата (в диапазон от 403 до 560-570 лв.). Така с коефициентът 1,3 минималната работна заплата се гарантира издръжката на един възрастен човек от семейството и едно дете, а горната граница от 60% от средната работна заплата е европейски стандарт.

Синдикатът иска да бъде въведена диференцирана минимална работна заплата за завършилите висше образование младежи, работещи по специалността си, като тя бъде установена в Кодекса на труда с коефициент 1,5 от минималната работна заплата за страната (690 лв.).

КНСБ настоява също от 2018 г. да се определят минимални заплати по категории персонал, като е необходимо да се разработи добра законова регламентация за договаряне на минималните заплати по категории.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
не сме нито зле, нито румъния са ни изпреварили кой знае колко значително ... исти курац сме, както викат едни дето бяха като Германия, а сега са като Албания ... и още не са в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Репликата ми беше към този, който каза, че това в България е възможно най-дивият и противен капитализъм.Е.... в такъв случай му пожелавам да отиде да прави бизнес в Москва или Санкт Петербург. Откакто падна желязната завеса мениджър или управител на какъвто и да е бизнес там не може да издържи повече от 3 месеца. Изключение правят само лицата отраснали в Източна Европа и в самата Русия. Тука беше по диво по времената на доминация на хора като Алексей Петров и на генерал Любен Гоцев от бившата ДС. Забравихте ли как отвличаха българи с искания за големи откупи и им режеха пръсти и част от ухото за доказателство какво ще стане ако не платиш? А по-преди бяха времената на дивите капиталисти от СИК и ВИС. На това днес ли му викате диво и противно?Не е диво, тиквено-***.нарско е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
pepince
преди 7 години
Абеее, де да знам, едни роднини на село живеят с по две пенсии от по 200-250 лв. и не се оплакват, ама други от градо, умиргат от глад при заплати от по 600-700 лв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
kony
преди 7 години
Въпросът не е защо сме зле, а как стана така, че Румъния ни изпревари по доходи и стандарт? И защо румънците могат, а ние не? Къде сгрешихме и какво можем да направим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Ами в Ню Йорк как е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 9
shinawatra
преди 7 години
Каква е връзката с начина на живот в Москва и защо я споменаваш? Статията е за България. Ако кажем, че в България се живее зле и системата е дефектирала ще дойдат червените ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 16
bgMan
преди 7 години
Явно не си живял в Москва и Санкт Петербург да видиш какво е най-див и противен капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 10
Vesko94
преди 7 години
Възможно най-дивият и противен капитализъм е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 7
Илко
преди 7 години
Евроатлантическа мизерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още