Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

23 администрации все още не обменят документи помежду си електронно

Според Александър Йоловски, зам.-председател на Държавната агенция „Електронно управление“, ключов проблем за администрацията е и киберсигурността

23 администрации все още не обменят документи помежду си електронно

Снимка: Архив Ройтерс

Към момента 23 са администрациите, които не обменят помежду си документи електронно. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР Александър Йоловски, зам.-председател на Държавната агенция „Електронно управление“. По думите му за тези ведомства има алтернативен канал, по който да работят.

Стъпката е направена, оттук нататък е въпрос на привикване към новия начин на обмен на документи, категоричен е той и добави, че броят на администрациите, които не изпълняват изискването, намаляват непрекъснато.

"Основните проблеми, които всички срещнаха по този дълъг път, са на първо място необходимостта от цялостна промяна на начина на мислене, т.е. ние вече не можем да си позволим да бъдем в хартиения свят. На второ място – почти всички администрации срещнаха както технически проблеми, някои от тях срещнаха и финансови трудности. Много от администрациите имаха нужда и от специализирано обучение“, обясни Йоловски. 

С електронния документооборот няма да се губи ценно време на администрацията и гражданите, отбеляза зам.-председател на Държавната агенция „Електронно управление“. По думите му именно така гражданите ще усетят ефекта от електронния обмен на документи - чрез по-бърза работа на ведомствата. Основна задача на администрацията пък е да не се отпуска с тази нова технологична възможност, добави той.

Естествената реакция на новостите е тотален отпор, каза още Александър Йоловски. Той е на мнение, че борбата е да се промени начинът на мислене: „Електронният документ не е нещо страшно, не е нещо, което прави света по-несигурен, а обратното – прави го по-сигурен, по-защитен и по-бърз“.

Йоловски посочи като ключов проблем – киберсигурността. В последните години активно се работи за това администрациите да осъзнаят този проблем и да влагат сериозна енергия за осигуряване на киберсигурността.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Аз лично ефекта от електронния обмен ще го усетя когато мога да си регистрирам колата в КАТ у нас за 15 минути и да си подам документите за нов паспорт отново у нас за 5 минти, а и да си регистрирам фирма по същия начин.
3
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Всичко горе-долу е ясно, но защо шибанни пенсионирани армейски полковници са шефове на подобни агенции? Не е ли редно някакви IT специалисти да бъдат на такива позиции? Или агенцията е поделение на министерството на отбраната? Никога няма да имаме електронно управление, защото в армията залагат повече на строевата подготовка, тангото на плаца и субординацията в столовата.

Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти