Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

230 фирми са се регистрирали за мярката 60/40

Според най-мрачните прогнози българската икономика ще се свие с 6%-7%, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова

230 фирми са се регистрирали за мярката 60/40

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Само за два дни има регистрирани 230 фирми за мярката 60/40, каза депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова пред bTV.

„Мярката има за цел да подкрепи онези бизнеси, в които са се търсели работници, обучавали са ги“, допълни тя.
По думите й според една от най-мрачните прогнози българската икономика ще се свие с 6%-7%. Към момента обаче се говори за свиване с 3%, обясни Стоянова.

Според нея безработицата е нараснала много, но това се дължи и на българите, които са се върнали от чужбина и се регистрират на борсата.

Още по темата
Нямам съмнение, че извънредното положение трябва да бъде удължено до 13 май, заяви още Стоянова. Според нея така ще се преодолее здравната, а след това и икономическата криза.

На заседание вчера парламентът реши извънредното положение, което беше въведено на13 март, и строгите мерки за спирането на разпространението на коронавируса да продължат до 13 май

Стоянова посочи още, че ситуацията в Народното събрание е изключително сложна. „Всички знаем, че сега с това извънредно положение ще имаме проблем с икономиката. Затова се прави и актуализацията на Бюджет 2020“, каза тя.

„Решението за замразяването на депутатските заплати за мен лично е популистко“, коментира Стоянова. Трябва да вземем ясно и категорично решение каква част от заплатата си искаме да даряваме“, каза още тя.

„Парламентарната група на ГЕРБ дари 100 хил. лв. на Министерството на здравеопазването. Сега парламентарната група ще вземе решение да даряваме половината от заплатите си, но не само за дарителската сметка на Министерството на здравеопазването“, съобщи Стоянова.

Предложението на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати беше обявено от премиера Бойко Борисов на извънреден брифинг вчера. 

„Възлагаме на парламентарната група на ГЕРБ да внесе проекторешение за замразяване на заплатите на депутатите. Предолжението е те да бъдат замразени към нивата от декември 2019 г. и заплатите през през третото тримесечие на изминалата година. Освен това от ГЕРБ обмисляме вариант и за дарение на част от заплатите си. Този месец министрите дарихме по 1000 лв. от месечното си възнаграждение. На следващото заседание ще предложим да дарим половината си заплата", каза премиерът.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО СТОЯНОВА,

Време е Вие и министър Кирчо АНАНИЕВ да застанете там където ви е местото - НА СКАМЕЙКАТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ.

Видя се, че годините и напредналата ви възраст раждат какви ли не безумия, едно от които е схемата 60/40, или пък с изискването за носене на маски на Кирчо , което той отмени само часове след като застаряващият му пенсионерски мозък го роди. Как да знае КИРЧО и подобни на него генерали облъчващи ни от сутнин до вечер със сводки за борбата с вируса , ЧЕ МАСКИТЕ НЕ САМО ТРЯБВА ДА СА МЕДИЦИНСКИ , А НЕ ПРАХОВИ КАКВИТО НОСЯТ ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ УМОПОМРАЧИЛОТО СЕ НАСЕЛЕНИЕ , НО И ФАКТА, ЧЕ ВИРУСА ПРОНИКВА ОСВЕН ПРЕЗ ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА И ПРЕЗ ОЧИТЕ КОИТО НЕ СА ЗАЩИТЕНИ!!!

Кирчо е финансист и специалист по бюджетите, и от здравеопазване разбира точно толкова колкото и моя милост..

ВРЕМЕ Е ДА БЪДАТ ИЗЧИСТЕНИ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ КАТО ВАС "СПЕЦИАЛИСТИ" - ПЕНСИОНЕРИ, КОИТО СА НА РЪКОВОДНИ ПОЗИЦИИ В ДЪРЖАВНОТО И ОБЩИНСКО УПРАВЛЕНИЕ.

Време е за предприеме на мерки водещи до извеждане от ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЩИЯ НЕ САМО НА ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ ПЕНСИОНЕРИ СПЕЦИАЛИСТИ , но и да се реши въпроса с плащането на ЗДРАВНИТЕ и ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ на СТОТИЦИ ХИЛЯДИ държавните служители.
Какво огромна разходно перо от Бюджета би отпаднало ако от ЗАПЛАТИТЕ на всички ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ започнат ада се отчисляват ЗДРАВНИ И ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ.
Това е справедливо!!

НЕ НИЕ РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ които сега търпим тежестите на кризата трябва да плащаме ТЕХНИТЕ осигуровки!

С тези спестени от бюджета пари могат да постъпят във ФОНД БЕЗРАБОТИЦА , който спешно се нуждае от подкрепа.

Сега точно в този момент на кризата трябва да бъдат извършени горепосочените реформи, които дълги години бяха отлагани.
0
 
3
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Тази мярка е за едрия бизнес макар,че и той не би се хвърлил на нея. Никой не държи милиони кеш буфер ! Мярката НЕ работи. Какво става с малкия и среден бизнес затворен насила ? Поне по една минимална заплата да им плащате господа..... Нека помислим и за фирмите с под 10 милиона ...... и нека друг ги мисли тези неща ! Г-н Горанов не става за нищо освен за калпави наредби.
1
 
2
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
230 фирми.... На фона на 300 000. И това е повод за гордост. Боко тиквата вчера се бие в гърдите " стотици фирми вече се възползват от мярката 60/40" Хахах жалка работа на тия некадърници. Между другото реалната безработица е доста по-голяма. Много мой познати съкрътени изобщо не се регистрират в бюрата по труда, защото така или иначе нямали право на обезщетение (или нямат стаж, или са взимали обезщетение последната година, или члена по които са освободени не и дава право на обезщетение).

Още от Икономика и политика
41 са новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие