Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

24 млн. лв. са пропуснатите приходи за градския транспорт в София заради коронавируса

Столичният кмет заяви, че вероятно ще се наложи още една актуализация на бюджета

24 млн. лв. са пропуснатите приходи за градския транспорт в София заради коронавируса

Снимка: БГНЕС

Вероятно ще не се наложи още една актуализация на бюджета, за да се подкрепи секторът на градския транспорт, един от най-засегнатите в общинската дейност. Това каза пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й 24 млн. лева са пропуснатите приходи за градския транспорт до момента.

Решението за актуализацията ще бъде взето през юли след подробен анализ, като основната цел е да се подкрепи градския транспорт. 

Още по темата

Прогнозите са за спад и през следващите месеци с около 2-3 млн. лева на месец. 

Пропуснатите приходи на „Метрополитен“ са 7 млн. лева, тъй като пътникопотокът в метрото по време на извънредното положение е намалял с около 85%.

Фандъкова коментира, че с екипа ѝ винаги се стремят да ограничават възможно най-много разходите в сфери, в които могат да се позволят подобни стъпки. Тя отбеляза, че градският транспорт не е бил спрян по време на извърнедното положение, за да може да се придвижват по-лесно служителите на първа линия.

Столичният кмет обясни, че през последните дни приходите от местни данъци и такси към общината се увеличават с по 4-5 млн. лева дневно. "За петък постигнахме своеобразен положителен рекорд – в бюджета на общината влязоха почти 11 млн. лева", уточни тя. Но според нея все пак ще се наложи още една актуализация на бюджета, за да се подкрепи секторът на градския транспорт.

Във връзка с актуалната ситуация заради коронавируса столичният кмет подчерта, че задължителна е адекватната реакция.

„Трябва строг контрол и да разчитаме на дисциплината на всеки един от нас. Към момента болниците се справят със средно тежките и тежките случаи. Всички трябва да живеем в условията на коронавируса... Не смятам, че до всеки от нас трябва да стои по един полицай, все пак сме разумни същества и трябва да осъзнаваме ситуацията“.

Фандъкова припомни и за засиления контрол за носене на предпазни маски в градския транспорт. През миналата седмица са проверени над 800 превозни средства. Съставени са 13 акта и 53 предупредителни протокола. 

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 15 октомври