Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

2,4 млрд. лева ще бъдат вложени в образование до 2021 г.

За първи път средната заплата в сектора е по-висока от средната работна заплата в страната, заяви Деница Сачева

2,4 млрд. лева ще бъдат вложени в образование до 2021 г.

Снимка: Община Тетевен

През периода 2017-2021 година в образованието ще бъдат вложени 2,4 млрд. лева. Досега са инвестирани почти половината от тези средства, главно за повишаване на възнаграждението на учителите, за подобряване на учебната инфраструктура, както и в национални образователни програми. Това заяви на среща с педагози в Ямбол зам.-министърът на образованието Деница Сачева, предаде БТА.

Учителят е професия на бъдещето, учителят е, който създава другите професии и независимо от развитието на технологиите, учителят винаги ще има бъдеще, допълни тя. 

Още по темата

За първи път средната работна заплата в образованието е по-висока от средната работна заплата в страната; за първи път тази година са се увеличили учениците и студентите, които са избрали педагогически специалности.

Въпреки това големият проблем пред образователната система е недостигът на кадри. В следващите осем години очакваме да се пенсионират близо 36 000 учители, а сега в университетите се обучават около 20 000 бъдещи преподаватели.

Проучванията през последните две години показаха, че около 206 000 деца не са обхванати от образователната система у нас. Бяха сформирани 1 100 екипа в цялата страна с 12 000 участници, които цялостно да проучат причините за отпадането от училище. Те установиха, че 87 000 деца живеят в чужбина, 40 000 вече са върнати в клас, от тях 9 000 посещават учебно заведение от началото на тази учебна година.

Нашата цел е всяко дете да има поне завършена степен на основно образование, посочи заместник-министърът. 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България отстъпва с 5 места в световна класация за конкурентоспособност