IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30% от глобалния вътрешен продукт може да изчезне заради климатичните промени

През 2050 г. може да наблюдаваме преселението на над 1 милиард климатични бежанци

12:40 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
30% от глобалния вътрешен продукт може да изчезне заради климатичните промени

30 на сто от световния икономически продукт може да бъде загубен заради климатичните промени. В същото време мерките за предотвратяването им и навременната борба с тях ще отнеме само 1% от глобалния вътрешен продукт.

Това заяви на конференция за климата Генади Кондарев от БанкУоч. Експертът посочи един от най-големите рискове вследствие на увеличаващото се с бързи темпове население на земята. А именно през 2050 г. да наблюдаваме преселението на над 1 милиард климатични бежанци. Няма политическа или икономическа сила, която да овладее толкова глобален процес, смята експертът.

Той цитира данни, според които, ако парниковите емисии намалеят с 30%, това ще доведе до 700 хиляди нови работни места в секторите с енергийна ефективност за сметка на намалелите работни места в замърсяващите сектори. Според експерта е по-ефективно вместо да даваме пари за втора атомна централа същите средства да бъдат дадени на домакинствата за енергийна ефективност.

Експерти от Коалиция за климата посочиха климатичните промени, засегнали България през последните 20 години. Температурите у нас са се увеличили с 1,2 до 2,5 градуса, периодът на снегозадържане е намалял с 40 на сто, което е лоша новина за зимния туризъм, валежите са намалели с 30 на сто. 13% от горите през последните 15 години са опустошени от пожари, наблюдаваме и запустяване на земеделски площи.

„Рискът е през 2050 г. да имаме субтропичен климат, но това ще е свързано с катаклизми. Затова не си представяйте, че ще се превърнем в тропически рай с палми и маслини“, предупредиха природозащитниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още