Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

30% рециклирана суровина ще се влага в пластмасовите бутилки

С нова наредба ще се ограничава въздействието на определени пластмасови продукти за еднократна употреба, посочи зам.-екологичният министър Ренета Колева

30% рециклирана суровина ще се влага в пластмасовите бутилки

Снимка: МОСВ

В пластмасовите бутилки за напитки ще се влага 30% рециклирана суровина. Ще се приеме Наредба за ограничаване на въздействието на определени пластмасови продукти за еднократна употреба и 90% разделно събиране на РЕТ бутилки и съдове за еднократна употреба. Целта е да се приложат поетапни мерки за промяна на потребителските модели, съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева на международната конференция „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“, цитирана от екологичното министерство.

Още по темата

„За прехода към кръгова икономика при управлението на отпадъците стремежът е за удължаване на жизнения цикъл на продуктите чрез политики и технологични решения за повторно използване и рециклиране на материали и продукти. Нарастващото търсене на суровини и енергийни ресурси при ограниченото им предлагане води до необходимостта от развитие на иновациите – в партньорство с бизнеса и научните среди ще се търсят нови решения в промишлеността“, посочи Колева.

Според нея от ключово значение за мерките срещу измененията на климата е по-разумното използване на суровините, като промяната трябва да обхваща целия производствен цикъл.

Новите цели за 2035 г., заложени в Закона за управление на отпадъците, са 65% повторна употреба и рециклиране на битови отпадъци и ограничаване на депонирането до 10%.

Политиката на МОСВ предвижда още разширяване на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки, включително изграждане на площадки за предаване на отпадъци от домакинствата, с което да бъдат осигурени допълнителни възможности за повторна употреба и рециклиране на отпадъци, които сега не са обхванати в системите.

В подкрепа на разделното събиране е необходима и цялостна промяна в начина на събиране на смесени битови отпадъци и преминаване към заплащане на услугите пропорционално на количеството и обема на отпадъците.

Зам.-министърът съобщи, че МОСВ е разработило проект на Национална стратегия за кръгова икономика 2021-2027 г., която има няколко основни цели – зелена и конкурентоспособна икономика, по-малко отпадъци и повече ресурси и икономика в полза на потребителите.

Междуведомствена работна група ще подготви окончателния вариант на стратегията и заедно с план за действие за периода 2021-2027 г. документът ще бъде внесен в Министерския съвет в началото на следващата година.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 6 декември