IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3,4% от цигарите у нас миналата година са били нелегални

Загубите за бюджета са около 74 млн. лв. годишно

16:44 | 19.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България през 2019 г. употребените, непредназначени за местния пазар (нелегални), цигари са били 500 млн. къса или 3,4% от общото потребление. Това показва годишно проучване на KPMG, поръчано от Филип Морис Интернешънъл Инк. Най-голямата част от непредназначените за местния пазар цигари, макар и с намаляващи обеми, са били т.нар. „illicit whites“ - цигари, които може да са законно произведени в дадена страна, но с нерегистрани там марки и с единствената цел да бъдат продавани незаконно на други пазари, където те не са регистрирани за продажба.

България отчита и най-ниския дял в Европейския съюз на потребление на незаконните цигари (фалшивите и контрабандните цигари) – 2,4%. Устойчивата тенденция в страната ни достига рекордно ниски нива през 2019 г., като това е и най-ниското ниво в сравнение с останалите държави в ЕС. Според KPMG, фалшивите и контрабандните цигари, потребени в България през 2019 г., водят до загуби за държавния бюджет в размер на 74 млн. лева.

В същото време потреблението на незаконни цигари в Европейския съюз през 2019 г. продължава да намалява за седма поредна година и достига до най-ниски нива досега. Според данните общото количество употребени незаконни цигари в целия ЕС през 2019 г. е 38,9 милиарда къса, което представлява 7,9% от общото потребление на цигари в Съюза и е 0,7 процентни пункта намаление в сравнение с предходната година. 

Въпреки общия спад в потреблението на незаконни цигари като цяло, потреблението на фалшиви цигари расте, като достига 7,6 милиарда къса, което представлява увеличение от 38,3% в сравнение с 2018 г. и е най-високото ниво, отчетено досега.

Според доклада фалшивите цигари представляват 19,5% от общото потребление на незаконни цигари.  Най-голям ръст на потреблението на фалшиви цигари спрямо 2018 г. се отчита във Великобритания (със 137% до 2,1 млрд. къса) и Франция (с 82% до 0,84 млрд. къса).

Т.нар. Illicit whites остават съществена група в потреблението на незаконни цигари, като представляват 35,6% от незаконното потребление в ЕС или 13,8 млрд. къса през 2019 г., спрямо 29,8% през 2018 г. 

От доклада става ясно също, че за първи път от 2006 г., когато започва да се провежда проучването на KPMG, фалшивите цигари и т.нар. illicit whites представляват повече от половината от общото потребление на незаконни цигари в ЕС. В Германия, Италия, Словакия и Испания също се отчита ниско ниво на незаконни цигари – всяка с по 4 на сто дял от общото потребление. Най-висок дял на потребление на незаконни цигари (фалшиви и контрабандни цигари) се отчита в Гърция (22,4%), Литва (17,7%) и Ирландия (17,5%). Но в сравнение с 2018 г. и в Гърция, и в Ирландия се наблюдава тенденция на спад, докато в Литва има леко увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
"...поръчано от Филип Морис Интернешънъл Инк." Прекомерно обложен с акцизи продукт няма как да има само 3,4% контрабанда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още