IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3,5 млн. лева по de minimis за животновъди за продажба на агнешко месо

64 кланиците са включени в Националния електронен регистър на БАБХ за предприятия с одобрение за търговия с храни от животински произход, съобщи ДФЗ

17:47 | 06.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Коза от стадото на Агрокомплекс Рашково.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Надежда Бочева</em></p>

Коза от стадото на Агрокомплекс Рашково. Снимка: Надежда Бочева

ДФ „Земеделие” публикува списък със земеделските стопани, които имат право да участват в подпомагането за държавната помощ de minimis за кланици, които следва да организират изкупуването и реализацията на българско агнешка месо в търговската мрежа на страната през 2020 г.

Помощта има за цел да подпомогне малките и средни животновъди с до 500 животни да реализират на пазара отгледаните от тях агнета и ярета при въведеното извънредно положение заради COVID-19. Указанията за прилагане на помощта също са публикувани на сайта на фонда, съобщи земеделското министерство.

Подпомагане по държавната помощ de minimis ще получат кланиците, които са свързващото звено между земеделските стопани и търговците. Те ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Добитото месо ще се реализира на територията на цялата страна.

От ДФЗ уточняват, че в България има действащи 64 кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни.

Кланиците, които могат да изкупуват агнета и ярета от стопаните са включени в Националния електронен регистър на БАБХ за предприятия с одобрение за търговия с храни от животински произход със страните членки. Те отговарят на европейските изисквания за специфични хигиенни правила за храните от животински произход, с категория свързана дейност код „SH” (клане).

Информация за кланици във всяка област на страната може да се намери в Регистъра на Българска агенция за безопасност на храните. Първо се избира областта, след което търсенето продължава в СЕКЦИЯ I – Месо от домашни копитни и Код –SH, съветват от ДФЗ.

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е до 31 май 2020 г., като  субсидиите ще бъдат платени до 30 юни 2020 г. За обезпечаване на помощта управителния съвет ДФЗ одобри бюджет в размер на 3,5 млн. лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още